Rozhodnutí amerického soudu je těžkou ranou právu na soukromí, varuje islandská poslankyně

12. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Islandská poslankyně a bývalá dobrovolnice, která pracovala pro server Wikileaks Birgitta Jonsdottir ostře kritizovala rozhodnutí amerických soudů zpřístupnit její účet na Twitteru americkým úřadům. Jonsdottirová předloží svůj případ Radě Evropy.

Ve čtvrtek rozhodl americký soudce, že Twitter musí zpřístupnit americkým úřadům její účet a účet dvou dalších uživatelů Twitteru, kteří spolupracovali s Wikileaks. Jonsdottirová se dověděla v lednu letošního roku, že její účet na Twitteru chce zkoumat americké ministerstvo spravedlnosti, protože se podílela v rámci Wikileaks na zveřejnění videozáznamu, na němž americký vojenský vrtulník zastřelil dva reportéry tiskové kanceláře Reuters v Iráku. Je přesvědčena, že americké úřady chtějí využít těchto informací, aby mohly obžalovat zakladatele serveru Wikileaks Juliana Assangeho.

"Je to obrovská rána pro všechny lidi, kteří používají sociální sítě," uvedla Jonsdottirová. "Na internetu musíme mít stejná občanská práva jako mimo internet. Kdyby chtěly americké úřady provést u mě doma domovní prohlídku, vznikl by obrovský skandál. Je to naprosto nepřijatelné."

Jonsdottirová dodala, že bude požadovat, aby v této věci začala jednat Rada Evropy, protože vzniká nebezpečný precedent pro soukromé občany i politiky po celém světě.

Minulý měsíc přijal Meziparlamentní svaz, které zastupuje poslance ze 157 zemí světa, jednohlasně rezoluci, která odsoudila rozhodnutí amerického ministerstva spravedlnosti požadovat přístup do soukromých účtů občanů na Twitteru. Meziparlamentní svaz poukázal na to, že rozhodnutí ohrožuje svobodu projevu a je zřejmě porušením článku 19 Všeobecné deklarace lidských práv, který opravňuje každého, aby zastával nezávislé názory.

"Poslanci jsou voleni, aby zastupovali občany v parlamentě. Při své každodenní práci vytvářejí zákony a berou vlády k odpovědnosti. Nebudou schopni vykonávat tyto povinnosti, jestliže nebudou moci přijímat a odesílat informace svobodně bez obav ze zastrašování," konstatoval Parlamentní svaz.

Americké ministerstvo spravedlnosti chce získat přístup také k účtům Jacoba Appelbauma,dobrovolníka z Wikileaks, žijícího v Seattle, a holandského hackera Ropa Gonggrijpa. Požaduje také přístup k účtům Juliana Assangeho a amerického vojáka Bradleyho Manninga, který údajně prozradil serveru WikiLeaks americké diplomatické depeše.

Je to už druhé soudní vítězství pro americké úřady v případě, které silně znepokojuje obhájce soukromí a svobody projevu. Částečně proto, že oběti vyšetřování by vůbec nevěděly, že americké úřady požadují přístup k jejich účtům, kdyby se Twitter proti těmto požadavkům nepostavil u soudu.

Americké ministerstvo spravedlnosti také usiluje o získání těchto informací bez povolení k prohlídce. Americké úřady použily zákona z r. 1994 o ukládání komunikací a požadují podle něho, aby Twitter vydal IP adresy, které obsahují informace o umístění počítačů, z nichž se zmíněné osoby připojily na internet. Americké úřady také požadovaly osobní údaje o bankovních podrobnostech, uživatelská hesla, internetové přezdívky, emailové adresy a další informace o těchto osobách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12407

Diskuse

Obsah vydání | 15. 11. 2011