Itálie po Berlusconim

11. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářský růst v Itálii za posledních patnáct let byl 0,75%, nezaměstnanost dosahuje 8,3%, katolická charitativní organizace Caritas odhaduje, že 8 milionů Italů nyní žije v chudobě. Mnoho lidí v Itálii si nyní myslí, že navzdory nadcházejícím škrtům se situace po Berlusconim zlepší, že se sníží ceny zboží a služeb. Itálie je překvapivě drahá, a to protože v Itálii existuje ochranářství. Mnoho profesí má asociaci, "ordine", která v podstatě uvaluje na společnost kartelové ceny. Různé vlády se snažily prosadit princip konkurence, ale voliči pro to nehlasovali. Ve většině zemí stojí taxíkáři frontu na zákazníky - v Itálii je to obráceně. Počet taxíkářů např. v Miláně je drasticky omezen, aby nevznikla konkurence, takže na taxíka před nádražím v Miláně budete dlouho čekat.

V Itálii není možné získat zaměstnání čistě na základě vašich schopností. Musíte mít doporučení, musíte být syn či dcera někoho vlivného. To znamená, že z Itálie v posledních letech houfně odcházejí schopní a inteligentní mladí lidé, nacházejí práci v zahraničí.

Itálie je také proslulá špatnými službami a špatným přístupem byrokratů k zaměstnancům.

Vládní škrty zřejmě ještě více posílí funkci rodiny. Italské rodiny a všichni jejich příbuzní žijí ve stejném činžáků, ne-li v témže bytě. Instituce rodiny je v Itálii dnes velmi silná. Je to mimochodem také proto, že platy jsou v Itálii velmi nízké - průměrný čistý příjem je 1286 euro měsíčně. Téměř všechny velké italské úspěšné podniky jsou rodiné firmy. Benetton, Fiat, Ferrari, Panini, ty firmy vytvořili sourozenci z jediné rodiny.

Itálie má sice velký suverénní dluh, 1,9 bilionu euro. Jenže to je jen 120,5 procent HDP, ve srovnání s řeckými 162,8 procenty. A soukromé dluhy v Itálii vysoké nejsou. Na rozdíl třeba od Británie, Italové nejsou osobně zadluženi, naopak spoří. Téměř každá rodina vlastní druhý dům na venkově.

Berlusconiho odchod může také znamenat zásadní kroky proti italskému organizovanému zločinu. Podle odhadů má černá ekonomika v Itálii hodnotu 20 procent.

Pesimistický názor je ten, že Berlusconi vlastně neodstoupí. Zůstane u moci. Bude stále ovládat sdělovací prostředky a dokáže tak určit, kdo bude ve vládě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9928

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2011