Berlusconi: "Pokud schválíte reformy, odstoupím"

9. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Italský premiér Silvio Berlusconi v úterý podmíněně nabídl svou rezignaci, se kterou by souhlasil poté, co parlament schválí balík úsporných opatření požadovaných Evropskou unií. Tento krok by ovšem zemi posunul o krok blíž k předčasným volbám.

Berlusconi v úterý při klíčovém hlasování nezískal parlamentní většinu, což zvýšilo tlak na jeho rezignaci. Finanční trhy vyhnaly náklady na úvěr pro italskou vládu do rekordní výše a vyvolaly další poplach ohledně možného šíření evropské krize.

Berlusconi se v úterý večer setkal s italským prezidentem Giorgiem Napolitanem. Prezidentská kancelář po schůzce vydala prohlášení, v němž se říká, že premiér uznal "implikace výsledku dnešního hlasování v dolní komoře", ale současně s tím vyjádřil "obavy" ohledně potřeby schválit reformy požadované "evropskými partnery". Premiér řekl, že rezignuje, jakmile budou návrhy schváleny.

Podle Berlusconiho představy po jeho rezignaci prezident zahájí rozhovory s představiteli parlamentních stran, aby rozhodl, zda vypsat volby nebo se pokusit zformovat novou vládu opírající se o existující parlament.

Berlusconiho nabídka podmínečné rezignace neobsahuje žádný časový plán. Úsporný balík požadovaný EU nebyl dosud parlamentu předložen, ačkoliv premiér již dříve prohlásil, že se objeví v senátu v polovině listopadu.

Není však jasné, jak se k Berlusconiho návrhu postaví opozice. Teoreticky totiž může svrhnout vládu během hlasování o úsporných opatřeních.

Tím že svůj osud spojil s úspornými opatřeními, která dosud nebyla dopracována, natož implementována, provedl možná Berlusconi mistrovský politický tah. Zablokoval totiž jak opozici, tak disidenty ve vlastní straně, kteří ho za těchto okolností nemohou svrhnout při hlasování o úsporných opatřeních.

A je možné, že i v případě předčasných voleb si udrží pozici lídra vlastní strany.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6503

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2011