Británie připravuje obnovení prodeje zbraní do Libye

5. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Po svržení a zavraždění Muammara Kaddáfího se moc v Libyi nachází v rukou ozbrojených milic. To však nebrání britské vládě prosazovat plány na obnovení prodeje zbraní do válkou zničené země. List Independent zjistil, že se zbrojařská delegace chystá do Libye už v únoru - v naději, že se Přechodná národní rada (NTC) stane lukrativním zákazníkem.

Vládní agentura UK Trade and Investment (UKTI) plánuje počátkem příštího roku přivést výrobce zbraní do Tripolisu na sérii schůzek s vládními představiteli. Tato zpráva vzbudí nevoli aktivistů bojujících za lidská práva, kteří v minulých devíti měsících dokumentovali připravenost autokratických režimů na Středním Východě použít importovanou výzbroj k potlačení lidových opozičních hnutí.

UKTI tvrdí, že plány na vyslání delegace jsou dosud ve stádiu diskusí a budou zahrnovat pouze "civilní bezpečnost", nikoliv vojenské vybavení. Libye je dosud pod embargem OSN zakazujícím prodej zbraní.

Státy které se podílely na náletech NATO proti minulému libyjskému režimu - zejména Británie a Francie - jsou rozhodnuty získat odměnu za podporu někdejších povstalců.

Kaye Stearmanová z Kampaně proti obchodu se zbraněmi kritizovala plány a načasování návštěvy zbrojařské delegace, které podle ní přicházejí "bezostyšně" ještě před tím, než se země mohla vzpamatovat z válečných traumat.

V příštích pěti měsících podobné britské zbrojařské delegace navštíví mj. Saúdskou Arábii, Kolumbii, Kazachstán a Indii. Saúdské jednotky se na jaře podílely na potlačení prodemokratických protestů v Bahrajnu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8336

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2011