Vladimír Dlouhý: Česká společnost má ještě obrovský polštář k utažení opasků

4. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Pro zajímavost posílám citát Vladimíra Dlouhého, který je členem NERVu (Národní ekonomická rada vlády) a zároveň (sic!) poradcem Goldman Sachs, píše Josef Švéda:

"Česká společnost má, mimochodem stejně jako třeba ta italská, ještě obrovský polštář k utažení opasků. Sociální systém musí dát více skutečně potřebným a naopak vyloučit ty, kteří na něm parazitují. Politický neklid v severních Čechách ukazuje, že to souvisí s životem romské komunity, i když samozřejmě, na sociálním systému parazituje řada dalších; lidé však vidí především Romy."

Zdroj: ZDE

Pozn. JČ: Utahování opasků, zeména v českém kontextu (zadluženost ČR je v evropském kontextu rekordně malá) je cestou k ekonomické krizi. Odeberete-li totiž obyvatelstvu kupní sílu, ekonomika se začne propadat, poroste nezaměstnanost a státní výdaje pro nezaměstnané, sníží se objem vybraných daní a státní dluh nezadržitelně naroste. Jak na to poukazují četní komentátoři, hlavním zdrojem frustrace řeckých občanů je skutečnost, že ať už současný dluh Řecka vznikl jakkoliv, navrhovaný sanační balíček neposkytuje Řecku možnost, aby vytvořilo hospodářský růst a obnovenou prosperitou dluh uhradilo. Škrty pouze ožebračily řecké obyvatelstvo, ale neobsahují strategii k stimulování ekonomiky, takže řecký státní dluh dále roste. Půjde podle Dlouhého a obdobných "odborníků" Česko také touto cestou? - Kromě toho, jak je možné, že poradce vlády zároveň pracuje pro soukromou firmu??

Mimochodem, srovnejme Dlouhého výroky o "obrovském polštáři" pro utahování opasků s článkem v týdeníku Economist o tom, jak čeští politikové rekordním způsobem rozkrádají Českou republiku ZDE

0
Vytisknout
8647

Diskuse

Obsah vydání | 7. 11. 2011