Půjčka pro Řecko byla pozastavena

3. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Vyplacení dalších 8 miliard euro na záchranu Řecku bude pozastaveno až na dobu po referendu o evropském záchranném plánu. Uvedli to vedoucí představitelé eurozóny.

Francouzský prezident Sarkozy řekl, že by se řecké referendum mohlo konat 4. nebo 5. prosince. Německá kancléřka Merkelová dodala, že hlasování bude o tom, zda chce Řecko zůstat v eurozóně. Řecký premiér Papanderou byl povolán ke krizovým rozhovorům na summit G20 v Cannes, aby vysvětlil své náhlé rozhodnutí uspořádat referendum.

Toto rozhodnutí vyvolalo v úterý chaos na burzách a bylo učiněno bez dohody s ostatními evropskými poliitiky.

Sarkozy a Meerkelová předtím požadovali od Papandereoua, aby splnil své závazky a rozhodl, zda Řecko zůstane v eurozóně.

Papanderou po rozhovorech potvrdil, že referendum bude v podstatě rozhodnutím, zda chtějí Řekové zůstav v eurozóně.

V Řecku vládne silný hněv nad tvrdými rozpočtovými škrty, které požadují věřitelé Řecka, než dají k dispozici další peníze.

Mnoho ekonomů se obává, že jestliže Řecko odejde z eurozóny, povede to k finanční nákaze, protože investoři a obyčejní vkladatelé v bankách začnou mít obavy, že z eurozóny odejdou i další státy.

Papandreou potřebuje v pátek vyhrát v řeckém parlamentu hlasování o důvěře vlády.

Dohoda uzavřená s Řeckem minulý týden je součástí širší strategie na podporu bank a eurozóny, aby byly tak zajištěny větší země eurozóny, jako je Itálie. Jenže teď hrozí, že se tento plán rozloží.

Itálie má dluh stamilionů eur, který musí do roka splatit, a je pro ni v nynější atmosféře stále obtížnější půjčit si znovu tyto peníze na zahraničních trzích.

Itálie musí za své půjčky platit úroky 5,1 procent, kdežto Německo pouze 0,3 procenta.

Obava nad stavem eurozóny se rozšířila mimo Evropskou unii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9268

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011