Smrtící ZIP

2. 11. 2011 / Michal Vimmer

čas čtení 4 minuty

Že nefunguje IZIP, to víme. Život sice nikomu nezachrání, ale možná neublíží, je to jenom drahý švindl. Horší je to U Nás s pastí zvanou pravidlo zipu. Opovažte se na ně spolehnout, na silnici nebo v metru, a tvrdě narazíte.

Co to je ten zip?

Cituji: ZDE

Pravidlo ZIPu bylo vytvořeno za účelem zvýšení plynulosti provozu v místech, kde vzhledem k hustotě provozu může při snížení počtu jízdních pruhů docházet k dopravním zácpám. Ty mohou být rizikovým místem obzvláště na rychlostních komunikacích. Pokud budou řidiči uvedené pravidlo dodržovat, zvýší jak bezpečnost silničního provozu, tak i jeho plynulost.

A jak se to má dělat?

"Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu."

Ale ale!

Kam na nás se zipem. My U Nás (ČR a dál na Východ) máme jiná pravidla.

1.Právo drzejšího (můžou zkusit slabší)

2.Právo silnějšího (uplatňují vybavenější osobnosti) S těmito univerzálními Právy našinec vystačí a občas i uspěje v jakékoli džungli na světě, netřeba ovládat ani jeden světový ani jiný cizí jazyk.

Bohužel, dobře víme, že nás Čechů a Moraváků není zase tolik, abychom si mohli vždycky vyskakovat. Je nám jasné, že před silnějšími se vyplatí včas uhnout a skopit zrak atd. Někteří silnější a kuturnější národové po nás dokonce chtějí dodržování komplikovanějších pravidel než je výše uvedená univerzální dvojice pravidel.

Proto máme parlament a demokratický proces, abychom měli také zákony -- jako oni. My U Nás víme, že je to jenom JAKO, to je naše veřejné tajemství a výhoda. My se podle toho chováme, na zákony nespoléháme, ničemu a nikomu nevěříme a dobře děláme. My, domácí, víme, že je to JENOM JAKO.

Takže U Nás, když je někdo chytřejší, pracovitější, šikovnější a vůbec, jezdí JAKO V AMERICE všude autem. A když se blíží zúžení -- zdržení, začně kličkovat, cpát se, přetlačovat a když vyhraje, je to borec = SILNĚJŠÍ A DRZEJŠÍ.

Chudáci, socky a lůzři jezdí MHD. Vlezou do metra (v Praze, na vsi takové problémy nejsou, což je jeden z důvodů, proč je život na venkově normálnější) sjíždějí po eskalátoru vpravo, vpravo na peróně akorát přistála souprava metra do Háje, ze soupravy se vyhrnou davy, ale lůzr potřebuje do Bohnic, to je doleva, souprava tam je, jenže než se k ní chudák protlačí, dveře se zavírají, souprava odjíždí.

Zip v metru taky nefunguje.

Máme metro JAKO V MOSKVĚ, ale nějak to skřípe. Člověk U Nás prostě musí být drzejší a silnější, když se chce někam dostat, to je snad jasné, ne?

Nemusel by, kdyby byla aspoň oddělená nástupiště (viz stanice Hlavní nádraží, Vyšehrad). Ale to by se muselo při návrhu myslet na lidské chování.

To není lidský design. To je design pro zombie, design smrti. Když se něco po ... , spoluobčané vás v takové stanici s největší pravděpodobností ušlapou. Konečná.

Zip nás nezachrání.

Instruktivní, černobíle autorem ilustrovaný román Bad Design vydal Divus 2009, k dostání na všech net knihkupectvích, v Neoluxoru a kvalitních knihkupectvích vůbec nebo přímo v Divus - nad KD Vltavská, palác Orco.

0
Vytisknout
12494

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2011