USA stáhnou pravidelné jednotky z Iráku, plánují však posílit základny v Kuvajtu

31. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa plánuje posílit americkou vojenskou přítomnost v Perském zálivu, poté co letos stáhne zbylé jednotky z Iráku. S odvoláním na úřední a diplomatické zdroje o tom informoval list New York Times. Změna může zahrnovat umístění nových bojových jednotek v Kuvajtu s úkolem reagovat na bezpečnostní kolaps v Iráku nebo vojenskou konfrontaci s Íránem.

Plán, o němž se už měsíce diskutuje, je výsledkem snahy skloubit Obamovy předvolební sliby ohledně stažení z Iráku s varováním některých důstojníků a diplomatů, že stažení přinese destabilizaci či něco ještě horšího.

Poté co se Pentagon neúspěšně pokusil vyvinout na administrativu tlak a prosadit tak ponechání 20 000 vojáků v Iráku plánuje nyní alternativu. Kromě pozemních bojových jednotek v Kuvajtu by mohla zahrnovat i přítomnost dalších bojových lodí v regionálních vodách.

Současně s tím hodlá administrativa také v rámci "nové bezpečnostní architektury" v regionu posílit vojenskou spolupráci s šesti státy Rady pro spolupráci v Zálivu - Saúdskou Arábií, Kuvajtem, Bahrajnem, Katarem, Spojenými arabskými emiráty a Ománem. Ta by měla integrovat letecké a námořní hlídkování a protiraketovou obranu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6428

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2011