Plán řešení eurokrize zpochybněn, schůzka ministrů odvolána

26. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Plán řešení evropské dluhové krize je opět zpochybněn poté co bylo včera oznámeno, že hlavní části balíku opatření nebudou připraveny před původně plánovanou dnešní schůzkou lídrů EU. Schůzka ministrů financí, k níž mělo dojít před summitem, byla zrušena.

Summit lídrů se uskuteční, ale jeho důsledky mohou být vágní a omezené.

Euro i akcie na obou stranách Atlantiku ztrácely na hodnotě kvůli obavám, že Evropa ani po dvou letech nedokáže účinně řešit dluhovou krizi.

Sedmnáct států eurozóny nedosáhlo konečné dohody o detailech dvou klíčových prvků záchranného plánu - o snížení masivního řeckého dluhu a navýšení záchranného fondu. Sdělili to dva úředníci EU pod podmínkou anonymity.

Z tohoto důvodů deset zemí mimo eurozónu nepodepíše plán, který by měl donutit banky k navýšení kapitálu, a trvaly také na odvolání schůzky ministrů financí.

Podle jednoho z úředníků se také čeká na konkrétní kroky Itálie ve věci kontroly dluhu a obnovení růstu.

Eurozóna nepokročila v jednáních s bankami a dalšími soukromými investory o přijetí ztrát vzniklých plánovanou restrukturalizací řeckého dluhu. Ztráty ve výši 60% banky nehodlají dobrovolně přijmout. Pokud by k tomu byly přinuceny, může to vyvolat vysoké platby za pojištění úvěrů a velkou turbulenci na globálním trhu.

Současně s tím dosud chybí detaily ohledně navýšení prostředků záchranného fondu EFSF.

Někteří úředníci mají pochybnosti o tom, jak úspěšně mohou změny ve fondu bránit šíření krize.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8240

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2011