Echo, aneb malé a neúplné ohlédnutí za posledním weekendem

24. 10. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 7 minut

Modří ptáci se slétli na kongresu ODS, aby jim z jiného sněmovního hnízda konkurovali Topkaři a jejich ze STANu bázlivě vykukující podržtašky. Mimo jiné, jejich šéf Gazdík se již po několikáté nechal slyšet, když se vší skromností, ale o to větší vážností sdělil, že jediným vhodným kandidátem na prezidenta je předseda TOP 09, jeho knížecí milost Karel Schwarzenberg. Na dotaz Aktuálně.cz, v čem by měl být Karel Schwarzenberg jiný, než současný prezident, pan Gazdík přesvědčivě prohlásil, že " Prezident Klaus je spíše pragmatik, ekonom, který je ve svých názorech velmi předvídatelný, v některých případech velmi originální až excentrický. A Českou republiku reprezentuje v Evropě ne zrovna nejlepším způsobem. To je zásadní rozdíl oproti Karlu Schwarzenbergovi, který je ve světě velmi uznávaným politikem ! " Proti gustu žádný dišputát, dalo by se říci.

Pan Gazdík totiž ani něco jiného říci nemůže, pokud se chce mít dobře i v budoucnu, takže pochlebování je jeho osobní a potažmo stranická povinnost. To za prvé, za druhé, vděk jeho milosti nezná mezí a pan Gazdík mu bude zavázán, neřku-li povinován tak dlouho, dokud bude kníže politikařit, protože jeho politická činnost obecně se nadá jinak nazvat. Je to něco na způsob (nepro)hospodařit, hájit, zabezpečit, zajistit, zapůsobit, rozšířit, být loajální, asertivní ale ani ne tak vůči občanům této země, jak hlavně a především vůči svým soukmenovcům v jistých nejmenovaných spolcích a lóžích. Jeho šlechtické a rodové postavení, stejně jako majetky mu přímo ukládají hájit rodové tradice a knížecí čest, seč to bude možné. Vždyť na to čekal celých 50 let! A loajalita pana Gazdíka je přímo úměrná těmto skutečnostem.

Na druhé straně, upřímně řečeno, handicapy, kterými Karel Schwarzenberg oplývá, jej na post prezidenta výrazně diskvalifikují. Nicméně, těmito věcmi se kníže pán, ani Gazdík, Kalousek a další, nezabývají, protože jak kníže skromně prohlásil, zdravotně je v pořádku a cítí se být schopen vykonávat tuto funkci. Skromnost je skromnost, to se nedá nic dělat! Z ostudy šitý kabát takovému případnému prezidentovi by si však TOP 09 mohla ušetřit.

Na zmíněném sjezdu TOP09 byly řečena i zajímavá slova. Na příklad Karel Schwarzenberg v sobotu ve svém předsednickém projevu na sjezdu TOP 09 vyzval kolegy, aby na veřejnosti "více hájili místopředsedu Miroslava Kalouska, který je často spojován s různými podezřeními a kauzami. Ministrovi financí na popularitě nepřidávají ani úspory ve státním rozpočtu, které prosazuje." Na to nelze než reagovat, že má úplnou, ale úplnou pravdu, ten náš pán kníže. Uhodil hřebíček na hlavičku, ale že bude až tak upřímný mne skutečně překvapuje, i když je mi jasné, že jej víc obhajuje, jako brání. K tomu jako "důkazy" dokládá:

"Jdete-li do jakékoliv hospody, když už tam ožralí sedí, tak první, na koho útočí, je Kalousek. Já bych vás všechny prosil, abyste se svého místopředsedy zastali. Já to často dělám velice tvrdě, na takové poznámky reaguju," uvedl K. Schwarzenberg.

Neodpustím si poznámku s dotazem, kolik hospod takto pan kníže musí obrazit, aby zjistil, co zjistil? Jak až moc tvrdě se zastává pana Kalouska? Má to být vizitka jeho lidumilnosti a spravedlnosti? To sotva, to by nemohl být předsedou nejpravicovější politické strany u nás. Ale pokud takto cestuje od hospody k hospodě, věru, to nedělá každý politik (a ruku na srdce, ani on, tak hluboko přece jistě neklesl. Nebo jo?).

Podle šéfa TOP 09 by rovněž neměli být nominováni do senátních voleb zasloužilí straníci, kteří jsou veřejnosti nesympatičtí, ale raději přijatelní nestraníci. "To není prosím, stranická trafika, býti kandidátem do Senátu, nýbrž to je zodpovědná práce a my jsme za to zodpovědní, abychom postavili kandidáty, kteří mají také možnost uspět," uvedl. Já zase dodávám, že se jejich knížecí milost setsakramentsky mejlí, když tak nepřesně mluvěj o trafice a dokonce nemluvěj pravdu ani o zodpovědnosti, když ji nikdo nemá. To by měla či mohla jejich knížecí milost, vědět.

A sympatie senátorů? Od kdy dává pan předseda na sympatie veřejnosti?! A což teprve výrok o zasloužených stranících, kteří jsou veřejnosti nesympatičtí. Koho má na mysli pan předseda, když mluví o "zasloužených stranících"? Pokud se nemýlím, TOP 09 je "stará" dva roky, kdo je tím "zasloužilým" straníkem z této partaje?

Nebo má na mysli ty straníky-přeběhlíky, kteří se léta pohybují v různých lavicích Senátu (případně Sněmovny) pod různými hlavičkami politických stran a dnes hájí barvy TOP 09? Ale jen sympatie rozhodně nejsou rozhodující při volbě senátora či poslance, to by mohl předseda TOP 09 také vědět. Stejné je to i u vlády a jejich ministrů! Tam je těch nesympatických habaděj! No nic, alespoň je upřímný když si myslí, že za TOP 09 jsou v senátu "nesympatičtí" senátoři!

Kritikou předseda TOP 09 nešetřil a servítky si nebral ani vůči koaličním partnerům, když na jejich adresu řekl: "Důvěra v českou politiku se během skandálů spojených s našimi koaličními partnery, ale také díky sporům v koalici propadla až na úplné dno," uvedl.

Svatá pravda, pane kníže, jen by bylo dobré vlastní partaj z těch skandálů nevylučovat, protože dusno kolem Bátory bylo dostatečně nechutné faux pas, nemluvě o tom, jak sám předseda zmínil, podezření a kauzy kolem Kalouska jdou rovněž na vrub TOP 09!

A jak víme, na každém šprochu pravdy trochu! Kde ovšem není žalobce, není soudce, bych řekl. Jen škoda, že jim ta důvěra "na samém dně" nic neříká, protože to by měl být dostatečný důvod k tomu, aby vláda odstoupila. Vždyť koho vlastně zastupují, má-li vláda ani ne pětinovou důvěru občanů? Jenže ono je to složitější, i kdyby totiž bylo hlasováno o důvěře vlády, stejně by to jejich věrní a loajální poslanci neodsouhlasili. Přece by si nedělali do vlastního hnízda, že ano? Zřejmě čekají na okamžik, kdy budou muset odejít. A ten se rychle blíží. Snad!

Na závěr jedna perlička z úst již jmenovaného pana Gazdíka když se nechal slyšet, že Karel Schwarzenberg by mohl být kandidátem i pro některé levicové poslance.

Z tohoto mráčku, jak se k této možnosti vyjádřili představitelé opozičních levicových stran, zcela jistě pršet nebude. Jejich představy o budoucím prezidentovi se diametrálně liší od názorů jak TOP 09, tak pana Gazdíka.

Proč si ale pan Gazdík myslí, že by mohl být přijatelný i pro levici, to opravdu nechápu. Snad jen aby zvýraznil velikost jeho knížecí milosti a znovu u něj zabodoval! To, jak se mají všichni rádi a jak si fandí pak dokazuje volba nového, vlastně starého předsednictva. Stačí jen poznamenat, že nic nového pod sluncem (tč. pod mrakem)! Sochy se nepohnuly.

0
Vytisknout
9356

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2011