Český tisk a jeho jednostranná posedlost palestinskými vrahy

21. 10. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Opravdu vkusně a s implicitním rasismem se český tisk, především idnes.cz, lidovky.cz a novinky.cz, obul do 477 propuštěných palestinských vězňů, kteří byli vyměněni za jednoho vojáka izraelských okupačních sil (dalších 550 palestinských vězňů má být v rámci této dohody propuštěno do dvou měsíců).

Ano, je pravda, že mezi těmito lidmi jsou vrahové možná stovek izraelských civilistů a vojáků, ale také lidé, kteří nebyli odsouzeni žádným soudem, nebo byli odsouzeni izraelskými vojenskými tribunály za odbojové aktivity a podobné "delikty" či byli jednoduše uneseni izraelskou armádou a v izraelských vězeních mohli být i mučeni. V izraelských věznicích nadále zůstane téměř 5 000 Palestinců včetně politických vězňů a 164 dětí. Česká média podvědomě hrají na český antisemitismus (Palestinci jsou Semité stejně jako Židé), když paušálně tyto propuštěné osoby nazývají vrahy, teroristy, únosci a zločinci jen proto, že jde o Araby.

Rád bych věděl, proč tito vokální kritici v podobě bulvárních internetových mutací předních českých deníků nebyli, pokud si dobře pamatuji, tolik rozhořčeni, když izraelské bitevní vrtulníky a bitevní letouny na přelomu let 2008 a 2009 jako by z čistého nebe brutálně zaútočily na Gazu, která je hustě obydlena civilní populací, a v průběhu několika minut blitzkriegu usmrtily 200 lidí. Nyní si představme, jakou tsunami hysterie by tito strážní buldoci a všechna česká média, jež jsou vůči izraelskému establishmentu nekriticky servilní, rozpoutali, kdyby palestinští sebevražední atentátníci usmrtili stejný počet osob v nějakém velkém izraelském městě? Rozhořčené komentáře by stíhaly "analýzy" a diskuse pod nimi praskaly protiarabskou nenávistí a rasismem ve švech, daleko více než nyní v souvislosti s propuštěnými palestinskými vězni.

Dále -- proč tato média nevolala po spravedlivém soudu nad zjevnými válečnými zločinci, kteří nesou vinu na masakru v Pásmu, kdy během pouhých 22 dnů byl zavražděn téměř dvojnásobek Palestinců než Izraelců, jež v průběhu let 1989 až 2008 při sebevražedných atentátech usmrtily všechny palestinské teroristické frakce dohromady? Mám na mysli především bývalého izraelského premiéra Ehuda Olmerta, bývalou izraelskou ministryni zahraničí Cipi Livniovou a nynějšího ministra obrany Ehuda Baraka. Nevím o tom, že by tyto osoby byly vláčeny českým tiskem, jako jsou nyní propuštění palestinští vězni -- pro mnohé jen špinaví Arabové zasluhující okamžitou smrt.

Koho třeba zajímá příběh dlouhodobě vězněného Palestince a jeho ženy, kteří se měli v rámci avízované výměny setkat po 19 letech odloučení? Manželka na svého manžela však marně čekala. Její muž nakonec do výměny vězňů nebyl zahrnut. Ta žena byla právě v druhém měsíci těhotenství, když na jejich dům v noci zaútočila izraelská armáda, všechno zpřeházela vzhůru nohama a unesla jejího manžela. Vojáci jí však nevzali jen manžela; mladá žena z přestálého šoku potratila. Podobných příběhů je přehršel, ale nejsou pro český tisk tak atraktivní jako sebevražedné atentáty zběsilých Arabů.

Vřele souhlasím se vzácně střízlivým hlasem české debaty o izraelsko-palestinském konfliktu palestinského novináře Suhaila Abú Nofala, který 17. října nesměle zazněl v Událostech, komentářích, aby byl v zápětí ignorantsky přehlušen. Nofal prohlásil, že kdyby neexistovala izraelská okupace, neexistovali by žádní palestinští vězni ani zajatý voják Gilad Šalit. Souhlasím s tím, že je třeba jít přímo ke kořenu věci a poté se teprve zamýšlet nad tím, proč byli propuštěni i lidé, kteří spáchali vážný trestný čin a jaké pohnutky je k tomu vedly.

V souvislosti s útoky českého tisku na právě propuštěné palestinské vězně bez náznaku kontextu izraelské okupace musím znovu konstatovat, že jde o další příklad toho, že debata o izraelsko-palestinském konfliktu je v českém rybníčku v prenatálním stádiu, nicméně vážně ohrožené gravidity. Snad jen pro ukázku, jak vypadá civilizovaná a sofistikovaná debata o diskutovaném tématu coby kontrast s těžkopádností a hloupostí české debaty.

0
Vytisknout
8509

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011