Poslední motor globální ekonomiky, Čína, ztrácí obrátky

19. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Když jsou trhy nespokojeny s mírou růstu 9,1%, víte, že se děje cosi divného. Ale dnešní zprávy, že Čína ve třetím čtvrtletí víc nepředvedla, způsobily právě tohle, napsal William Pesek.

Nespokojenost odráží postavení Číny jakožto jediného skutečného motoru globální ekonomiky, když v USA roste nezaměstnanost, Evropa se rozkládá a propad Japonska se prohlubuje. A teď ekonomika číslo 2 a jediný významný zdroj dynamismu pracuje na nejnižší obrátky od roku 2009.

Ve zpomalení čínského růstu lze vidět dobrá i špatná znamení. Čínská ekonomika byla po léta tažena všemi možnými bublinami - některé nafukovaly mimořádně nízké úrokové sazby od Washingtonu až po Tokio, jiné masivní domácí výdaje, a ještě jiné podhodnocená měna. Čína má nejvyšší čas čelit svým akutním rizikům.

Špatná zpráva je ta, že došlo na odvrácenou stranu celé věci. Čína řízená velmi dovedně pětiletým plánem musí ochladit svou ekonomiku bez toho, aby zašla příliš daleko a zastavila růst. A musí toho navíc dosáhnout bez konvenčních ekonomických nástrojů, které existují všude jinde.

Zvýšení úrokových sazeb centrální bankou nezabírá, protože Číně chybí rozsáhlý a likvidní trh s úvěry. Postrádá také multiplikační efekt, který je předpokladem účinnosti monetární politiky při kontrole inflace. Když regionální úřady zahájily vskutku historický rozmach infrastrukturních projektů financovaných z dluhu, je pro Peking těžké kontrolovat fiskální politiku.

Čínská snaha "vyrovnat" je bezprecedentní. Musí vytvořit stamiliony pracovních míst, aby udržela mír a zabránila sociální nestabilitě, a současně otočit svou exportní ekonomiku vzhůru nohama. Snaží se věci přepracovat a vytvořit domácí ekonomiku orientovanou na spotřebitele. Jenže chaotické globální prostředí může znamenat malou důvěru, pokud jde o experimentování se změnami.

Inflace se již čtyři měsíce pohybuje nad 6%. To může znamenat omezení pro čínský stimulus v roce 2012, jenž by se tak stal pro globální ekonomiku rokem špatným.

Čína oproti všem předpokladům od roku 2008 vykazovala silný růst. Zda to dokáže i nadále zůstává otevřenou otázkou. Nehledě na veškerou nejistotu je však jedna věc jasná: Čínu čekají zajímavé časy...

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11111

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011