Lukrecius Chang: Chce to mluvit se svými fans přes web

13. 10. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 3 minuty

Komunita hiphoperů na Karvinsku má jistou výjimečnost: Ztotožňuje se s ní více mladých Romů. Mezi tamní krále hiphopu totiž patří Lukrecius Chang, známý našim čtenářům už z předešlých čísel RH. Zajímalo nás, co se u Changa za těch pár měsíců změnilo...

Z hiphoperských textů někdy doslova srší kritika. Co naštvalo v poslední době zrovna vás?
Spousta věcí. Hlavně lidi se mění a nedodržují pravidla. Každý chce rychle nahoru i když má talent nulový. Někdy nechápu, proč zrovna takoví lidi mají v něčem štěstí. To je fakt zákon schválnosti. No, takže čekám, kdy přijde má šance a ukážu jedinečné kousky.

Fajn, snad ta doba přijde. A jak to vidíte s prací, se zaměstnáním?
Pokud člověk nemá stabilní práci, nemůže nic moc dalšího dělat. Znám to ze zkušenosti. Mailem se přihlásíte do výběrového řízení a odepíšou vám -- ano, bereme vás. Ale jak přijdete osobně, klidně i v solidním oblečení, jakmile uvidí že jste Rom, hned se mění situace a řeknou vám, že mají plný stav, že se vám možná někdy ozvou podobně.

Máte ještě druhou zálibu -- box. Znáte další Romy, které tenhle sport trénují?
Jezdím se hodně dívat na turnaje a klubové tréninky a žádné romské kluky tam nevidím. Většinou jsem tam mezi nimi jediný. Tohle je ale škoda. Většinou se Romové na takový trénink bojí jít, protože si myslí, že ho tam ubijou. Ale tak to přece není. Pokud jdeš na trénink, tak trénuješ, nic víc. Ale tohle se těžko říká, člověk si to musí sám vyzkoušet. Bojové umění je těžké, ale když ho člověk zvládne, vyhrál sám nad sebou. Je dobré, abys měl svůj tým, který se stará napůl s tebou o tvoji tvorbu a reklamu na webu. Mít prostě spolehlivé lidi kolem sebe. Myslím, že to jsem si v poslední době vybudoval, takže fungujeme už delší dobu a úspěšně. Nejdůležitější pro rapera jsou podle mě live vystoupení a kontakt z lidmi. Jinak se potom těžko někam člověk dostane.

Co by vás potěšilo na romské kulturní scéně?
Myslím, že by se měl natočit film o romském talentu. A ne pořád romale čhavale, jak žijou Romové někde na periferii a hrajou blbě na kytaru. Tohle je přesně ten špatný příklad... Spíš by ty lidi vytrhnul z letargie film třeba o tom, že romský kluk má svůj sen, má velký talent v hudbě a sportu a zkouší se prosadit.

Vaše nahrávky -- jdou na odbyt?
Prodejnost CD klesá a lidi moc originální CD a DVD nekupují. Ale opravdoví fans tuhle věc podporují a důležité je, že interpret udržuje vztahy mezi fanoušky přes svůj web. O tohle se snažím celou dobu a většinou to tak funguje. A mám šanci s nimi probírat co se jim líbí či ne a tak.

Myslíte, že stačí talent a reklama? Fungují v téhle branži taky známosti?
Český šoubyznys je začarovaný kruh. Samozřejmě, pokud nemáš známosti, tak prostě nehraješ v rádiu v odpoledním čase, kdy ho poslouchá nejvíc lidí.

Vychází v Romano hangos 14/2011 ZDE

0
Vytisknout
7435

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2011