Britský ministr obrany se omluvil, ale nehodlá odstoupit

9. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

V neděli podvečer vydal britský ministr obrany Liam Fox toto prohlášení:

"Uznávám, že byla chyba dovolit, aby došlo k rozmlžení hranic mezi mou profesionální odpovědností a mou osobní loajalitou vůči příteli. Omlouvám se za to.

Nikdy však jsem ani já, ani mé ministerstvo neposkytli panu Werrittovi tajné informace na pomoc s jeho komerční prací a v žádném případě jsem neměl osobní zisk z této práce.

Nicméně přiznávám, že vzhledem k tomu, že pan Werritty podniká v oblasti blízké vojenství, mé časté styky s ním mohly vyvolat dojem, že dělám něco nesprávného, a mohl také vzniknout dojem u třetích stran, že je pan Werrity oficiálním poradcem a nikoliv pouze přítelem.

Poučil jsem se z toho.

Uznávám, že ze zpětného hlediska je jasné, že jsem si měl dát daleko větší pozor, aby při jednání s Adamem Werrittym, při nichž se mluvilo o obranných a bezpečnostních otázkách, byli přítomni oficiální činitelé a jednání měla být oficiálně zaznamenána - na ochranu mou i na ochranu vlády před obviněními, že mohlo dojít k něčemu nepatřičnému.

Co se týče mé schůzky s panem Boutlerem v Dubaji v červnu 2011, uznávám, že bylo chybou, že jsem se setkal s komerčním podnikatelem v nepřítomnosti ministerského úředníka.

Omluvil jsem se panu premiéru a dohodl jsem se se svým tajemníkem, že zavedeme nové procedury, aby se toto už nestalo. Můj tajemník předloží předběžnou zprávu o této věci vládnímu tajemníkovi zítra. Je důležité, aby tento proces proběhl. V Dolní sněmovně zodpovím všechny otázky."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7000

Diskuse

Obsah vydání | 10. 10. 2011