Duka posunuje katolickou církev v ČR do nebezpečné oblasti

6. 10. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Já nevěřím svým očím! Arcibiskup pražský a primas český Dominik Duka posílá prezidentu Klausovi speciální děkovný dopis za jeho účast na svatováclavských bohoslužbách ve Staré Boleslavi. To je tedy výsměch všemu "halíkovskému" a otevřenému v české katolické církvi. Příští rok by mohl Duka pozvat Bátoru a jeho kamarády od neonacistů. Fascinuje mne i to, že Klaus, jehož vztahy vůči římskokatolické církvi byly dlouhodobě špatné, přijel letos na staroboleslavské slavnosti i přes své nachlazení.

Římskokatolická církev v ČR byla přece díky osobnostem jako Václav Malý nebo Tomáš Halík nebo katolický disent vůbec blíže Václavu Havlovi a jeho občanské společnosti či evropanství než Klausově "kupónovému liberalismu" národních zájmů. Prezidenta a českou římskokatolickou církev v dnešní době spojují tzv. "tradiční hodnoty", "vlastenectví" a česká malost. Duka měl vynikající příležitost nedat své politické sympatie tak okatě najevo, kdyby totiž pozval do Staré Boleslavi na obřady i k projevu kromě prezidenta jako nejvyššího ústavního činitele i druhého nejvyššího ústavního činitele, předsedu Senátu a sociálního demokrata, Milana Štěcha. To ale neudělal.

Aliance Klaus+římskokatolická církev je prostě novou politickou realitou, do níž velmi dobře zapadá Bátora, Bátoru kryjící Věci veřejné, hradní vicekancléř Hájek i šluknovské nepokoje. Ještě by se k nim mohla přidat Bělobrádkova KDU-ČSL.

Dají se i moravští, spíše levicoví, katolíci opít Klausem? Ono vyjádření odporu k průvodu gayů v Praze a nějaké to zastání se "tradičních" hodnot může dělat divy. Zvláště když pastýř ukazuje ovečkám cestu do hradního ovčince, kde budou moci zaplesat vedle echt katolíka Hájka.

Arcibiskup poděkoval Klausovi za účast na Národní svatováclavské pouti ZDE

0
Vytisknout
12736

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011