Hospodářský pokles v Británii je srovnatelný s Velkou depresí

6. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Hospodářský pokles zahájený finanční krizí, z níž se Británie dodnes jen těžko vymaňuje, přinesl propad hrubého domácího produktu (HDP) srovnatelný s 30. lety. Vyplývá z revidovaných údajů, které tento týden zveřejnila Office for National Statistic. Británie je tak mezi hospodářsky důležitými státy zemí s druhým nejhorším hospodářským poklesem, hned za Japonskem.

Revize ukázala, že růst v posledním čtvrtletí dosáhl pouze 0,1% (místo dříve uváděných 0,2%), a že recese v letech 2008-2009 byla hlubší, než si ekonomové dosud mysleli.

Podle původních údajů dosáhl pokles během nedávné recese 6,4% HDP. Podle revize to však bylo 7,1%. Během největší krize 20. století ve 30. letech přitom pokles dosáhl 7,7%.

Tyto údaje zvyšují pravděpodobnost, že se Bank of England znovu uchýlí k tzv. kvantitativnímu uvolňování.

Růst v Británii je natolik slabý, že situace hrozí sklouznutím zpět do recese. Technicky vzato k recesi dochází tehdy, pokud je růst dvě čtvrtletí po sobě záporný.

Většina údajů přicházejících od konce června je horších, než se očekávalo. Může se tedy ukázat, že odhad MMF, který pro letošní rok předpokládá celkový růst o 1,1%, bude také revidován.

Výdaje domácností, které jsou motorem ekonomiky, klesly o 0,8%. Klesají přitom bez přerušení už po celá čtyři čtvrtletí. To se v Británii s výjimkou recese 2008-2009 prakticky nikdy nedělo.

Vládní investice v důsledku škrtů ve druhém čtvrtletí klesly o 23,2%. Naštěstí to zhruba vyvážil nečekaný nárůst obchodních investic.

ONS změnila metodologii měření růstu. V minulosti k opravě HDP o vliv inflace používala Retail Price Index (RPI) založený na maloobchodních cenách spotřebního koše zboží a služeb. Nyní začala používat spotřebitelský Consumer Price Index (CPI), který namísto aritmetického průměrování cen používá průměr geometrický a zohledňuje elasticitu poptávky (změny ve spotřebních zvyklostech vyvolané změnami cen). To obecně znamená, že ve většině případů CPI dosahuje nižších hodnot než RPI.

Nicméně i tak se při zpřesňování ukázalo, že ekonomika je slabší, než si úřady myslely.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6619

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2011