Rusko a Čína v OSN vetovaly evropskou rezoluci proti syrskému režimu

5. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Americká velvyslankyně v OSN Susan Riceová zaútočila na Čínu a Rusko za jejich veto rezoluci, která by mohla znamenat sankce proti syrskému režimu.

Zmíněné země v Radě bezpečnosti vetovaly rezoluci navrženou Evropou, která hrozila sankcemi proti syrskému režimu, pokud okamžitě nezastaví ozbrojené potlačování protivládních protestů. (Tyto protesty byly dlouho relativně pokojné, ale v posledních dnech přicházejí zprávy, že se část oponentů režimu chopila zbraní; došlo také k vytvoření struktur napodobujících někdejší libyjskou opozici, která s pomocí intervence NATO svrhla režim Muammara Kaddáfího - Pozn. KD.)

Předložená rezoluce by byla prvním legálně závazným krokem přijatým Radou bezpečnosti od poloviny března, kdy režim prezidenta Asada nasadil proti protestům vojáky a tanky. OSN odhaduje, že o život přišlo více než 2 700 osob.

Evropští sponzoři rezoluce se pokusili zabránit vetu tím, že návrh natřikrát "změkčili", a dokonce odstranili z návrhu samotný výraz "sankce". Při hlasování se zdržely Indie, Jihoafrická republika, Brazílie a Libanon.

Jde o první rusko-čínské veto od července 2008, kdy byly odmítnuty sankce proti Zimbabwe. V lednu 2007 obě země vetovaly rezoluci proti barmskému režimu.

Podle ruského velvyslance Vitalije Čurkina byla rezoluce "konfrontační", představovala ultimátum, aniž by přitom vyzvala syrskou opozici, aby se distancovala od extrémistů ve vlastních řadách.

Čínský velvyslanec Li Pan-tung prohlásil, že jeho země je znepokojena násilím a přeje si reformy, ale oponuje rezoluci, protože "sankce, nebo hrozba sankcemi, situaci v Sýrii nepomohou, ale spíše ji ještě zkomplikují".

Zástupci Británie, Francie a USA veto odsoudili a označili je za zradu "Arabského jara". Americká velvyslankyně Riceová řekla, že Rusko a Čína si přejí spíše prodávat syrskému režimu zbraně než podpořit syrský lid. Rusko toto tvrzení důrazně dementovalo.

Rusko, Čína, Indie, Jihoafrická republika a Brazílie zastávají názor, že rezoluce, která autorizovala užití násilí k ochraně civilistů v Libyi, byla zneužita NATO k intervenci. Proto vyjádřily obavu, že také nová rezoluce by mohla představovat pretext k ozbrojené intervenci v Sýrii.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7919

Diskuse

Obsah vydání | 7. 10. 2011