Cheney po zabití Avlakího: "Obama dluží omluvu"

3. 10. 2011

čas čtení 1 minuta

Bývalý viceprezident Dick Cheney v neděli pochválil Obamovu administrativu za využití bezpilotního letounu při zabití v USA narozeného muslimského extrémisty Anvára al-Avlakího. Současně ovšem řekl, že by se měl Obama omluvit za kritiku aktivit bývalého prezidenta George W. Bushe vůči podezřelým z terorismu.

Al-Avlakí byl Američan hovořící plynně anglicky a ovládající technologie se stal jedním z předních rekrutérů teroristů na světě. Byl zabit v pátek v Jemenu.

Letecký úder usmrtil také Samira Chána, Američana pákistánského původu, a dvě další osoby jedoucí v tomtéž vozidle. Chán se specializoval na programování pro al-Kajdu a byl zakladatelem jejího internetového časopisu Inspire.

"Myslím, že to byl velmi dobrý úder. Myslím, že byl oprávněný," řekl Cheney CNN. Ale "Očekávám, že se administrativa vrátí k něčemu z toho, co říkala před dvěma lety, když nás kritizovala za 'přehnanou reakci' (overreacting) na události z 11. září, a napraví to."

Obama "vlastně řekl, že jsme opustili (americké) ideály," tvrdil Cheney. "Myslím, že tím nadělal obrovskou škodu. Myslím, že pomluvil národ a myslím, že by se měl americkému lidu omluvit."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7827

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2011