BRITÁNIE:

Liberální demokrati omezí přehnané platy a prémie ředitelů podniků

19. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vince Cable, britský liberálnědemokratický ministr pro podnikání, sdělí v pondělí liberálnědemokratickému výročnímu sjezdu, že jeho strana v britské vládě dá zaměstnancům soukromých podniků a jejich akcionářů právo zastavit astronomický růst platů ředitelů soukromých firem. Je to součástí Cableova projektu "odpovědného kapitalismu" a úsilí znovu získat ztracenou podporu veřejnosti.

Ministr pro podnikání také oznámí, že všichni ředitelé podniků, kótovaných na londýnské burze, budou mít povinnost zveřejňovat podrobnosti týkající se jejich celkového platu, důchodů, prémií a akcií.

Podniky budou také muset vysvětlovat ve výročních firemních zprávách, proč vyplatily prémie ředitelům, které nebyly ospravedlnitelné jejich pracovními výkony, anebo jsou v konfliktu s firemní strategií odměňování zaměstnanců. Má-li se situace v Británii "změnit k lepšímu", argumentuje Cable, lidé musejí získat pocit, že mají na společnosti podíl. To znamená, že bude nutné omezit "naši děsivou nerovnost v příjmech a v bohaatství a vytvořit odpovědný kapitalismus. Chci opravdový pocit solidarity, což znamená snížení nerovnosti."

Při poslední schůzi britské koaliční vlády navrhli liberální demokraté, aby další část současného britského státního dluhu byla vydána formou dlouhodobých obligací, se splátkovým kalendářem 25 až 50 let. Jsou přesvědčeni, že trh by o takovou nabídku měl zájem. O návrhu se jedná s britským ministerstvem financí.

Cable argumentuje, že nejvážnějším úkolem britské vlády je v současnosti stimulovat růst ekonomiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8212

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2011