Úpadek Číny - výzva pro USA

15. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Vztah čínského lidu a vlády má ve svém podloží implicitní sociální kontrakt. Lid akceptuje autokratický režim Komunistické strany Číny (KSČ) s jeho korupcí a minimální veřejnou participací, a režim zajišťuje pokračující rapidní zlepšování ekonomické životní úrovně. Tento sociální kontrakt je nyní ohrožen, protože Čína se nachází na neudržitelné trajektorii, která může v příštích dekádách vyústit v ekonomickou stagnaci.

Nadcházející úpadek Číny má řadu příčin, mezi jinými a na předních místech také ekologické limity, jako například destruktivní těžbu uhlí v suchých západních oblastech, nadměrný rybolov, nedostatek vody a její průmyslové znečišťování, nevratné ničení pralesů a travních porostů - to vše ještě umocněno dopady změny klimatu.

Pak je tu absence dobrého vládnutí - spolehlivých vlastnických práv, poctivé byrokracie a dokonce justičního dohledu - což není pouze sociálně nežádoucí, ale jde možná i o kritickou bariéru bránící pokračování ekonomického rozvoje. Čína možná dokáže zlepšovat životní úroveň chudých, ale s tímto systémem je sotva schopna stát se skutečně rozvinutou bohatou zemí.

Třetí překážkou je neudržitelnost makroekonomických rozhodnutí čínské vlády. Nerovnováhy čínské merkantilistické ekonomické struktury s nadměrným důrazem na investice nezbytně vytvářejí situaci, kdy není jasné, co zemi zničí dříve - zda vlastní strukturální nerovnováhy, nebo rozhodnutí USA přejít k merkantilističtějšímu přístupu v mezinárodním obchodě.

Jakmile jedno nebo více těchto omezení současně způsobí delší ekonomickou stagnaci nebo úpadek, KSČ už nedokáže zajistit slíbený ekonomický růst. Země může čelit výraznému nárůstu cen importovaných surovin, výraznému poklesu exportní poptávky, nepokojům nezaměstnaných dělníků a absolventů univerzit, kolapsu cen nemovistostí v důsledku splasknutí vlastní realitní bubliny, rapidní inflaci a nedostatku potravin ve městech.

A jestliže komunistická strana nedokáže splnit svou část sociálního kontraktu, režim se buď změní v cosi s větší úrovní participace, stane se ještě opresivnějším než dosud, nebo padne. Západ nemůže výsledek ovlivnit - ale měl by si dát pozor, aby se neocitl v roli toho, komu je připisována vina za ekonomický úpadek Číny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11523

Diskuse

Obsah vydání | 16. 9. 2011