Vyšetřovatelé: Za katastrofu v Mexickém zálivu nese zodpovědnost BP

15. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Včera zveřejněná zpráva federálních vyšetřovatelů výrazněji než jiné dokumenty hovoří o tom, že hlavní odpovědnost za nejhorší ropnou námořní katastrofu v dějinách USA nese společnost BP. Při havárii zahynulo 11 naftařských dělníků a došlo k masivnímu znečištění životního prostředí. Zpráva hovoří o tom, že cementový uzávěr umístěný na havarovanou plošinu Deepwater Horizon den před explozí zavinil následné znečištění.

Podle zprávy BP ve dnech předcházejících katastrofě přijala sérii rozhodnutí, která zkomplikovala utěsnění, znamenala dodatečné riziko a mohla přispět ke konečnému selhání pokusů havarovanou plošinu utěsnit.

Odpovědnost však nesou i jiné společnosti; například Transocean, která je vlastníkem plošiny Deepwater Horizon, nesl zodpovědnost za zabezpečení a ochranu personálu.

Společnost BP a v některých případech její dodavatelé v době havárie porušili celkem sedm federálních předpisů.

Panel tvrdí, že BP selhala i při komunikaci ohledně svých rozhodnutí a zvýšila rizika, kterým čelila společnost Transocean. Dodavatelem cementu byla firma Halliburton.

Společnost BP šetřila na nákladech na úkor bezpečnosti. Při havárii u pobřeží Louisiany uniklo z podmořské vrtné plošiny více než 200 milionů gallonů surové ropy. Havárie způsobila miliardové škody a rozvrátila ekonomiku v regionu Mexického zálivu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5570

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2011