Konzervativec Cameron se bratří s Putinem, jenže ruský stát zavraždil daňového právníka

13. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Britský premiér David Cameron navštívil v rámci "podnikání" Moskvu, pobratřil se tam s Vladimirem Putinem a údajně získal ruské podnikatelské kontrakty v hodnotě 215 milionů liber. Jenže má to cenu, když jinému západnímu podnikateli v Rusku zabili právníka, protože odhalil tamější korupci?

Právník se jmenoval Sergej Magnickij. Zaměstnával ho americký podnikatel Bill Browder, který má nyní britské občanství. Jeho dědeček, Earl Browder, byl předsedou Americké komunistické strany až do chvíle, kdy ho nechal Stalin vyhodit, protože Browder odmítl následoval linii Kremlu. Poté, co vystudoval podnikání na univerzitě ve Stanfordu, vnuk Bill Browder se odebral r. 1990 do Ruska a vytvořil tam jeden z nejúspěšnějších investičních fondů.

Avšak vydělávat peníze v Rusku zamená, že musíte mít politický souhlas vládnoucích a Browder odmítl vstoupit do světa korupce, kterou vyžaduje Putinův hospodářský model. Namísto toho si najal čelného daňového právníka, Sergeje Magnického, jehož úkolem bylo v Moskvě hájit jeho zájmy. Sám si moudře přestěhoval kancelář do Londýna, protože odmítl platit úplatky, které požadovali ruští vládní činitelé.

Magnickij zjistil, že se ruská policie podílela na daňové pohledávce ve výši 230 milionů dolarů proti Browderovi. Tyto peníze ruská policie přesměrovávala do bankovních kont zkorumpovaných činitelů. Magnickij byl známý jako bojovník proti korupci, ale neangažoval se v politice a nechtěl dělat nic jiného než dosáhnout toho, aby byly dodržovány ruské zákony.

R. 2008 byl zatčen, ve vězení byl bit, byla mu odepřena lékařská péče a v listopadu 2009 zemřel. Dokonce i ruská Rada pro lidská práva, kterou založil prezident Medveděv, obvinila činitele ruského ministerstva vnitra z Magnického smrti.

Ministerstvo vnitra a Kreml odmítli požadavky na vyšetřování. Avšak Magnického manželka a jeho přátelé v Rusku a jeho bývalý šéf v Londýně se nevzdali. Do cesty se jim stavěla vládní byrokracie. Zejména jim nepomohlo americké ministerstvo zahraničí, kterému se nelíbilo, že aktiviské kazí americko-ruské vztahy. Nakonec musel americký senátor za Maryland, Demokrat Ben Cardin, vypracovat vlastní návrh zákona, Zákon Sergeje Magnického o zákonnosti a odpovědnosti politiků. 19 amerických senátorů tento zákon navzdory odporu americké vlády podpořilo. Nakonec se americká vláda vzdala a tento měsíc Hilary Clintonová vydala seznam 60 ruských činitelů, spojených s Magnického smrtí, jimž nebude dovolen přístup do USA. Holandský ministr zahraničí požádal schválit stejný zákon, a tak holandský parlament hlasoval pro zákaz cestování těchto Rusů do Holandska poměrem 150 hlasů vůči nule. Němečtí a francouzští poslanci připravují podobná opatření.

David Cameron by měl, míní Denis McShane, vyhlásit podobné opatření z Británie, aby si Vladimír Putin uvědomil, že si Británie přeje dodržování zákona a že zaměstnanci britských firem by neměli být v Rusku zabíjeni. Putinovou reakcí na požadavek Británie, aby Rusko vydalo Andreje Lugového, který je podezřelý ze zavraždění ruského špiona Litviněnka v Londýně, bylo, že umístil Lugového do ruské Dumy, což není nezávislý parlament, ale součást Kremlu. Cameronovi se nepodaří ve věci Lugového ničeho dosáhnout. Měl by ale jednat v kauze Rusů, kteří usmrtili právníka Magnického.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7558

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2011