Tony Blair "něco kuchtí" a chce tak zastavit vznik palestinského státu

9. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás bude pokračovat v kampani za plnohodnotné členství v OSN, což ponechává jen malou možnost pro zastavení procesu tváří v tvář americkým námitkám.

Blízkovýchodní velvyslanec Tony Blair dosud pracuje na dohodě, která by obnovila mírové rozhovory s Izraelem, a odvrátila hlasování o palestinské samostatnosti na Valném shromáždění OSN koncem měsíce. Návrh by měl zahrnovat hranice na Západním břehu Jordánu v podobě z roku 1967 s dohodnutými výměnami území, včetně zmrazení výstavby židovských osad. To ale premiér Benjamin Netanjahu odmítá.

"Něco kuchtí," řekl Abbás v Ramalláhu reportérům. "Tony Blair nám řekl, že na něčem pracuje s Kvartetem. Až to přinese, jsme připraveni se tím vážně zabývat."

Obamův blízkovýchodní vyslanec David Hale nedokázal Abbáse přesvědčit, aby tento týden stáhnul požadavek na uznání v OSN. Takzvaný Kvartet zahrnuje USA, EU, Rusko a OSN a angažoval Blaira poté, co v roce 2007 odstoupil z postu premiéra.

Šestasedmdesátiletý Abbás prohlásil, že si bude "stěžovat světu", až bude 23. září hovořit před Valným shromážděním o selhání mírových rozhovorů s Izraelem. Palestinský lid podle něj musí zvolit nezávislý kurs.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6501

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2011