Ekonomická krize: EU strčila hlavu do písku

5. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

"Japanizace" - dlouhodobá stagnace ekonomiky spojující chabý růst a vysoké zadlužení - je v Evropě za dveřmi. Vládám eurozóny se těžko podaří zbavit se tohoto ošklivého nového slova.

Narůstají obavy ohledně dlouhodobého růstu v Evropě, které, pokud se proti nim nic nepodnikne, ještě zhorší bankovní a dluhové problémy, jež jsou v pozadí nynějšího zápasu eura o přežití.

Finanční krize propuknuvší v roce 2008 trvale redukovala růstový trend v celém průmyslovém světě. OECD upozorňuje, že potenciální výkon jejích 34 členů klesl zhruba o 2,5%.

"Toto není obyčejná recese a tak neuvidíme země navracet se zpět k předkrizovým mírám růstu," říká Philip White z londýnského thinktanku Center for European Reform.

Když firmy zasáhl krach, jejich kapacita byla trvale ztracena. Kvůli poklesu poptávky ani prosperující firmy nenahrazují staré provozy.

A přetrváváním nezaměstnanosti atrofují dovednosti. To snižuje produktivitu a vytlačuje lidi z trhu práce na delší a delší období - což je riziko, na nějž v srpnu upozornil šéf Fedu Ben Bernanke.

V tomto kontextu a po vyčerpání možností monetárního stimulu by se dalo očekávat, že politici budou nuceni prosadit reformy zlepšující nabídkovou stránku ekonomiky - tj. oslabit ochranu zaměstnanců a zjednodušit najímání a propouštění, prosazovat vyšší konkurenceschopnost a investovat víc do kvalifikace pracovní síly.

Hlavní ekonom OECD Pier Carlo Padoan je však v tomto ohledu skeptický.

Potenciální růst EU není tak nízký jako v případě Japonska. Ale přízrak nové recese připomíná evropským politikům, že dosud nenalezli elixír, který by obnovil růst.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9156

Diskuse

Obsah vydání | 8. 9. 2011