Vážné varování rodičům: "Váš syn včera zkonzumoval k obědu skoro 1 800 kalorií!"

5. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Americká televizní stanice "ABC News" nás informovala o tom, že se v USA zvýšil počet dětí, které mívají hlad a nikdy nevědí, kdy a odkud přijde jejich další jídlo. Letos je takových dětí už 25%. Přes tento problém hladových dětí v USA, kterému bychom před dvaceti roky vůbec nechtěli věřit, současně roste v USA počet obézních dětí. Vysvětluje se to tím, že k vývoji obezity přispívá levné nekvalitní jídlo. V americkém státu Texas začali tento problém řešit.

Školská rada v texaském městě San Antonio se rozhodla zasáhnout proti dětské obezitě. Někteří lidé její přístup nazývají bizarním křížencem mezi orwellovským strkáním nosu do soukromých záležitostí a fanatismem zaměřeným na zdravou stravu. Především půjde o metodu špičkové technologie: Videokamery budou sledovat v pěti školních jídelnách, co si dávají školáci na talíře a co vyhazují o chvíli později do odpadu. Z rozdílu vypočítá počítač, kolik kalorií zkonzumovali.

Pan Roberto Trevino ve "Středisku pro sociální a zdravotní výzkum města San Antonio" získal podporu dvou milionů dolarů od federálního ministerstva zemědělství, aby skvělý nápad uvedl do praxe. Základem je naděje, že tento postup umožní přesně zjišťovat, co který žák sní, a potom ho přesvědčit, aby své stravovací návyky změnil. Dosavadní výzkum neposkytoval přesné výsledky. Závisel totiž na odpovědích, které výzkumníkům dávali samotní žáci.

Podle zprávy "Texaské dětské nemocnice" je v Texasu více než 40% žáků základních škol obézních. "Abychom ten problém mohli vyřešit, musíme jej pochopit. Abychom jej mohli pochopit, potřebujeme lepší měřicí metody", řekl pan Trevino.

Každý žák ve vybraných školách dostane pro identifikaci podnos označený čárovým kódem. Jakmile se bude v jídelně přibližovat k výdejnímu pultu, kamera zachytí čárový kód a současně vyfotografuje jídlo na podnosu. Až se žák nají a půjde vyhodit nedojezené jídlo a vrátit podnos, jiná kamera zachytí zbytky jídla na podnosu. Brzy bude doladěno automatické rozlišování jídel, takže začnou přicházet údaje třeba o vracených zbytcích jablka nebo bramborové či hrachové kaše. V závislosti na velikosti, tvaru a barvě vybraného jídla i vraceného zbytku vypočítá kamera výživnou hodnotu toho, co žák snědl a kolik kalorií tedy absorboval. Bez zapisování jídla a jeho vážení! Zprávy o tom, co jedl a kolik toho snědl, se budou posílat rodičům. A zde si právě pochvaluje pan Trevino, že bude mít možnost ovlivňovat, co si budou žáci vybírat k jídlu.

Pan Trevino si přeje, aby byly kamery namířeny na jídelní podnosy ve školách v těch městských čtvrtích, kde mají obyvatelé nízký příjem, protože tam je typicky vyšší obezita. V oblasti nazývané "San Antonio Independent School District" (Nezávislý školský okrsek města San Antonio) je až 90% všech žáků z chudých rodin, jejichž příjem je zvlášť nízký.

Tato bohulibá iniciativa má ale odpůrce. Pravicoví komentátoři televizni stanice "Fox News" ji odsoudili za to, že je invazivní. Webová stránka "SouthernNationalist.com" ji také odsoudila titulkem "Velký Bratr provádí špionáž proti žákům základních škol v Texasu". Jiní kritici soudí, že by se mohlo použít federální podpory vhodnějším způsobem, například ke zvýšení jakosti jídla v jídelnách. "Tento výzkum je hříšné mrhání veřejnými penězi", protestoval občan Don Bowles.

Pan Trevino je už velice nedočkavý, jak výzkum dopadne. Pochvaluje si, že 90% všech rodičů se rozhodlo účastnit se výzkumu. Řekl, že nejlepším způsobem, jak ovlivnit lidské chování je sebesledování a sebereflexe: "Dostanete písemnou zprávu, že jste snědli skoro 1 800 kalorií, takže se nad tím určitě vážně zamyslíte a rozmyslíte si to, než byste takové přecpávání opakovali".

Reportér Alex Ballingall týdeníku "Maclean's" všechno zaznamenal s velkou vážností, protože si asi nedovedl představit páťáka, který by se pochlubil svému kamarádovi, že snědl skoro 1 800 kalorií, aby kamarádova odpověď byla: "To je toho - trumfnu tě - sežeru aspoň dva tisíce těch kalorií. Máma bude bulit. Oč se vsadíš, že sežeru dva tisíce? Hned zítra. Cheeseburger s trojitou porci hranolků a co ještě bude. Nic nevyhodím, absolutně nic, vsaď se! - Potom budu větší než ty!"

Tak jsem si to představil za něho.

0
Vytisknout
8556

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2011