POZNÁMKA NA OKRAJ:

O hledání nepřítele, neboli O problému s přizpůsobivými

5. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

V Německu zase jednou stoupla ekonomická kriminalita a vzpominaje na článek Jakuba Wolfa o "problému nepřizpůsobivých" jsem si zase jednou uvědomil, že i v téhle zemi se více a častěji píše a mluví o problémech, které vyvolávají takzvaní "nepřizpůsobiví" lidé, než o tom, kdo ve velkém okrádá stát a tím i jeho obyvatele. U nás se to vztahuje podivným způsobem nejčastěji na lidi zde žijící, kteří jsou Turky nebo mají předky, jež imigrovali do Německa z Turecka. A ačkoli to vlastně není etnický, ale sociální problém na úrovni rodin, často se mluví o skupině "Turků" a zapomíná se, kolik se jich do zdejšího ekonomického systému integrovalo úspěšně. A protože podle mého jsou pro stát větším problémem "přizpůsobiví" než "nepřizpůsobiví", píšu tuhle poznámku.

Ano, lehce se nadává v ČR na údajně "nepřizpůsobivé" Romy, hlavně pokud se zapomene na to, kolik lidí z tímto způsobem definované etnické skupiny je v denním životě úspěšných a nemají ani pomyšlení na to, že by mohli nebo měli žádat o nějaké státní příspěvky. Že se přitom nemyslí na to, žeexistují také "Neromové", kteří vlastně nemůžou žít bez podpory, to ovšem takové nadávání ulehčuje. A samozřejmě se zapomíná na to, že státní orgány a jejich zaměstnanci by se měli starat, aby děti údajně "nepřizpůsobivých" dostaly možnost se ze své sociální situace osvobodit.

Zajímavější ale je, že se raději nadává a demonstruje proti chudým, a ne v ulicích a před domovy těch, kteří při změnách politického systému vždy měli "správný prapor v aktuálním větru" a jako příkladně "přizpůsobiví" hledali vždy své výhody, a to někdy podle českého přísloví "kdo nekrade, okrádá svou rodinu" s velkou "samozřejmostí" i krádeží, nebo v nové době takzvaným vytunelováním. Když se nějakým zázrakem stal ze stalinisty socialista hledající cestu k "demokratickému socialismu", potom v době "normalizace" zase adekvátně přizpůsobený socialista a (asi ne poslední proměna...) jakýsi pravičák, který blahořečí "volný trh", tak se mluví o možnosti a právu se poučit a zapomíná se přitom, že taková údajně nezjištná proměna mohla mezitím stát a lidi přijít dráž nežli státní podpora, kterou dostane celá rodina takzvaných "nepřizpůsobivých" - a to ovšem za celý život všech jejích členů.

Obecným omylem se zdá být, že děti jsou v zásadě nepřizpůsobivé. Tak tomu ale není. A proto by lidé měli raději demonstrovat proti těm, kdo se radují, že ostatní našli v chudých zdánlivé nepřátele, aby sami nebyli za své osobní jednání kritizováni. Ti kdo proti chudým protestují by se raději měli starat o to, aby jejich dětem bylo umožněno dostat se z této situace dobrou státem organizovanou výchovou. A to i demonstracemi před domy za to odpovědných politiků. Nebo si vážně myslíte, že demonstrace před domovy chudých pomáhá demonstrantům, nebo že to změní jeich situaci a pomůže jejich dětem?

0
Vytisknout
8642

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2011