USA vyzývají Palestince, aby stáhli žádost o uznání

5. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Obamova administrativa zahájila poslední diplomatickou kampaň, která by měla zabránit konfrontaci kvůli plánu Palestinců na uznání jejich státu v Organizaci spojených národů. Možná je ale již pozdě, tvrdí vysoce postavení američtí úředníci a cizí diplomati.

Americká administrativa vyslala do oběhu návrh na obnovení mírových rozhovorů s Izraelem, a to v naději, že přesvědčí palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, aby upustil od žádosti o uznání v rámci výročního shromáždění světových lídrů při Valném shromáždění OSN, jež začíná 20. září.

Administrativa dala Abbásovi jasně najevo, že že bude vetovat jakýkoliv požadavek předložený Radě bezpečnosti, který by směřoval k přijetí Palestiny za nového člena OSN.

Avšak USA nemají dostatečnou podporu, aby mohly zabránit hlasování Valného shromáždění o zvýšení statusu palestinské nehlasující pozorovatelské "entity" na nehlasující pozorovatelský stát. Taková změna by Palestincům otevřela cestu do desítek institucí a konferencí a posílila by jejich schopnost předkládat žaloby vůči Izraeli u Mezinárodního trestního soudu.

Vysoce postavení úředníci Obamovy administrativy prohlašují, že se chtějí vyhnout nejen vetu, ale také hlasování Valného shromáždění s větším symbolickým i politickým významem, které by znamenalo, že se USA spolu s několika málo státy ocitnou ve slabé opozici. Úředníci hovořící pod podmínkou anonymity tvrdí, že v každém z uvedených případů by na palestinských územích a v širším arabském světě mohlo dojít k vlně hněvu právě v okamžiku, kdy je celý region již ve zmatku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7659

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2011