430 000 občanů protestovalo v Izraeli

4. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Statisíce Izraelců demonstrovalo v sobotu večer v ulicích izraelských měst. Byla to dosud největší demonstrace za sociální spravedlnost a nižší náklady na živobytí. Demonstranti požadovali jasnou reakci vlády proti stále více ožebračovaným středním vrstvám.

Podle policejních odhadů se demonstrací a shromáždění po celém Izraeli účastnilo asi 430 000 lidí. Největší demonstrace byla v Tel Avivu. Tam demonstrovalo 300 000 osob. V Jeruzalémě se konal bezprecedentní pochod 50 000 lidí a v Haifě 40 000 lidí. Demonstrace se konaly i v menších městech.

Sobotní demonstrace následovaly po padesáti dnech protestů, které znepokojují politické představitele a vedly komentátory ke spekulacím, zda nové sociální hnutí promění pro příští generaci izraelskou domácí politiku.

Hnutí, které má podle průzkumů veřejného mínění podporu asi 90 procent obyvatelstva, vzniklo, když postavila malá skupina aktivistů na luxusním Rotschildově bulváru v Tel Avivu stany na protest proti vysokým činžím a cenám bytů.

Stanová města pak vznikla po celé zemi a demonstrati se sjednotili pod heslem: "Lidé požadují sociální spravedlnost."

Demonstranti protestují proti cenám domů a bytů, dopravy, péče o děti, potravin a pohonných hmot a proti nízkým platům mnoha vysokoškolsky vzdělaných pracovníků, včetně lékařů a učitelů. Chtějí daňovou reformu a sociální dávky.

Podrobnosti v angličtině ZDE S

0
Vytisknout
8102

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2011