Kalousek a Schwarzenberg jsou dnes nejsměšnějšími českými politiky

3. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zajímavé uvažování českého premiéra Nečase plyne z prvních dvou odpovědí v rozhovoru pro dnešní Lidové noviny:

LN: Ulevilo se vám, že ministr Dobeš odvolal Ladislava Bátoru a ministři TOP09 se vrátili na zasedání vlády?

Nečas: Nevím, jestli lze odvolání z pozice ředitele odboru a povýšení do funkce zástupce vrchního ředitele sekce, kterému tento odbor podléhá, považovat za úspěch a úlevu. Ale ministři Schwarzenberg a Dobeš nalezli řešení, to je hlavní.

LN: Stojí úředník na jednom ministerstvu Bátora za to, aby byla paralyzována koalice?

Nečas: Pracovat pan Bátora u mě nebo u nějakého ministra ODS, tak by za to, co řekl, ve vedoucí funkci skončil. Kdo ale tu věc vyexponoval do krize ohrožující chod vlády, na to nechť si čtenář odpoví sám.

BC: Podle mého názoru se zde Nečas přiznává k tomu, že není premiérem české vlády a že to, co se děje v jeho vládě, není pro něj "u mě". A zdá se, že tak nějak závidí TOP09, že našla odvahu se proti Bártovi postavit, byť s naprostým debaklem. Kalousek a Schwarzenberg jsou dnes nejsmějšnějšími českými politiky. TOP09 asi spoléhala na to, že Nečas na její nátlak odvolá Dobeše. O to se ale pokusil již na jaře a neprošlo to přes Klause. Za chvíli to možná bude tak, že Nečas na nátlak Klause odvolá Schwarzenberga. Kladu si otázku, zda by i poté "kníže" ustoupil zájmům ODS a VV na prokorupční vládě a nechal se klidně odvolat s apelem na udržením TOP09 ve vládě.

Je také zajímavé, že Nečas na samém konci rozhovoru nazývá Kalouska "PR manažerem" pana Bátory. Ono se stačí podívat na fotky z tzv. "Pochodu na Hrad", který pořádala v červnu 2010 tehdy zcela neznámá Akce DOST. Bezvýznamná skupinka Semínů a Bátorů se na rozdíl od letošního pochodů gayů a leseb Prahou dočkala tehdy prezidentovy účasti. Mezi fotkami je Klaus vyfocený s Bátorou i se Semínem. Kdyby nebylo Hradu, jak přiznal sám ministr školství Dobeš, nebylo by ani Bátory na MŠMT, a tedy by vůbec nebylo "bátoriády" v českých médiích. Kalousek pouze logicky reagoval na to, co kritizovala i ČSSD a nakonec i Boris Šťastný z ODS nebo sám premiér Nečas.

Fotky z "Pochodu na Hrad": ZDE

0
Vytisknout
6792

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011