Sarkozy je pod tlakem poté, co francouzská tajná služba sledovala novináře

2. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Věhlasný francouzský deník Le Monde informoval, že vyšetřující soudce objevil dokumenty, z nichž vyplývá, že státní výzvědné úřady nařídily mobilnímu operátoru Orange, aby předal informace o telefonních rozhovorech investigativního novináře listu Le Monde Gérarda Daveta. Orange předal francouzské rozvědce nejen informace o všech uskutečněných hovořech, ale i informace o tom, na jakých místech Davet kdy byl.

Krátce poté, co státní výzvědné služby získaly protizákonně tyto informace, zjistily, že zdrojem pro jeden z Davetových článků byl poradce na ministerstvu spravedlnosti. Tento soudce byl rychle degradován a poslán do Francouzské Guayany.

Aféra Bettencourt začala jako rodinný spor mezi dědičkou firmu L'Oreal Lilane Bettencourtovou a její dcerou. Avšak r. 2010 aféra explodovala v sérii skandálů, které ohrozily nejvyšší úroveň francouzského státu.

Začalo se financovat protizákonné financování politických stran, údajné daňové podvody a praní špinavých peněz. Zejména byly zkoumány vazby Bettencourtové na Sarkozyho a na jeho vládu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5064

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011