Jak americké firmy vydělávaly na dopravování osob na mučení do zahraničí

1. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Rozsah programu CIA, v jehož rámci byly dopravovány podezřelé osoby do třetích zemí k výslechům a na mučení, byl odhalen v soudních dokumentech, z nichž v neuvěřitelných podrobnostech vyplývá, že vláda Spojených států si najímala síť soukromých amerických firem k tajné dopravě vězňů do zahraničí.

Způsob, jímž americké firmy dopravovaly osoby podezřívané z terorismu do nejrůznějších míst po celém světě, kde tito lidé pak byli často mučeni, vyšel najevo poté, co jedna z těchto firem se rozhodla americkou vládu žalovat ve sporu ohledně honorářů. Obrovské množství faktur, stvrzenek, kontraktů a emailové korespondence - přeložené soudu ve státě New York - poskytuje pozoruhodné informace o světě, v němž se "válka proti terorismus" stala další podnikatelskou příležitostí pro americké firmy.

V důsledku tohoto soudního sporu byla odhalena totožnost některých korporací, které se podílely na převozu vězňů do zahraničí a také jména ředitelů, kteří byli obeznámeni s účelem těchto letů. Tyto korporace a tito jednotlivci se nyní mohou stát terčem žalob od osob, které byly obětí těchto transportačních a mučicích programů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8256

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011