Kaddáfího režim intenzivně lobboval západní politiky za svou záchranu

25. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V posledních měsících prováděl Kaddáfího režim intenzivní tajnou operaci mezi západními politiky ve snaze zastavit bombardování NATO v Libyi. Byl přesvědčen, že západní spojenci provedou "koncem září nebo v říjnu plnou pozemní invazi do Libye".

Z tajných dokumentů vyplývá, že se libyjská vláda snažila po dobu mnoha měsíců ovlivnit ve svůj prospěch americké a světové veřejné mínění. Kontaktovala tvůrce mezinárodního veřejného mínění - včetně prezidenta Baracka Obamy.

Režim také kontaktoval amerického demokratického kongresmana Dennise Kuciniche, známého rebela, který hlasoval proti bombardování NATO v Libyi a byl i proti válce v Iráku, aby navštívil Tripolis. Libyjská vláda nabídla, že mu bude plně hradit veškeré cestovní náklady.

23. června 2011 napsal libyjský premiér - který mezitím uprchl do Tuniska - pozoruhodně úslužný dopis Baracku Obamovi. Oslovuje ho v něm "pane prezidente" a zdvořile si stěžuje na "bezprecedentní rozhodnutí Washingtonu" zkonfiskovat libyjská aktiva "ve prospěch vzbouřenců".

Vychází také najevo, že obě strany konfliktu prováděly popravy. Zahraniční zdravotník svědčil, že 17 mrtvol, nalezených v Kaddáfího opevněném sídle Bab al-Aziziya v Tripolisu byli civilisté, kteří tam byli popraveni v posledních dnech režimu. Tisková kancelář Reuters informovala o 30 mrtvolách loajalistických vojáků, nejméně dvě z nich měly svázané ruce pouty z umělé hmoty, což znamená, že byli také popraveni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6736

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011