Spojené státy se distancovaly od honby na Kaddáfího

25. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

  • Spojené státy se distancovaly od úsilí zajmout Kaddáfího. Pentagon i americké ministerstvo zahraničí ve čtvrtek konstatovaly, že ani americké jednotky, ani jednotky NATO neusilují o zatčení diktátora na útěku. Z prohlášení vyplývá, že je Washington znepokojen možným posunem v misi NATO v Libyi a přímou účastí NATO na likvidaci Kaddáfího režimu. NATO má oprávnění ochraňovat civilisty, nikoliv uspořádat honbu na Kaddáfího. "Ani Spojené státy, ani NATO se na honbě na Kaddáfího neúčastní," řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí. Mluvčí Pentagonu konstatoval: "Nemluvím za žádné jiné národní vlády - zda některé naše partnerské země něco dělají. Ale NATO a Spojené státy nikoliv."
  • Britský ministr obrany Liam Fox předtím řekl, že NATO pomáhá vzbouřencům najít Kaddáfího. Podle reportérů listu Guardian jsou v Libyii britské a francouzské zvláštní jednotky, organizují letecké údery a koordinují vzbouřenecké jednotky při útoku na město Sirte.
  • Asi tisíc libyjských vzbouřenců útočí na činžák ve čtvrti Abu Salim v Tripolisu; domnívají se, že se tam skrývá Muammar Kaddáfí nebo někteří jeho synové. Kaddáfí vydal novou audionahrávku, na níž zdůrazňuje, že je nutno vzbouřence zničit. Všechny kmeny musejí povstat proti zahraniční intervenci
  • Spojené státy a Jihoafrická republika se dohodly, že dovolí OSN vydat 1,5 miliard dolarů zmrazených libyjských fondů pro humanitární účely. Předtím nechtěla Jihoafrická republika vydat vzbouřencům libyjské peníze.
  • Moussa Ibrahim, mluvčí Muammara Kaddáfího, zatelefonoval tiskové kaceláři Associated Press, že se šéf libyjského státu bezpečné skrývá a vede boj proti libyjským vzbouřencům. Ibrahim dodal, že je Kaddáfí ve velmi pozitivní náladě. "Vede boj za naši svobodu a nezávislost". Ibrahim odmítl uvést, kde se Kaddáfí skrývá. "Všichni členové jeho rodiny jsou také v pořádku." Dodal, že Kaddáfí bude schopen odporu "po dlouhé týdny, měsíce a roky" a tvrdil, že loajalisté stále ovládají většinu města. To je v rozporu s většinou zpravodajství.
  • Libyjští vzbouřenci také bojují proti loajalistickým jednotkám na východě země. Al Džazíra informovala o důkazem "hromadných poprav", které měly provést v Tripolisu Kaddáfího jednotky.
  • Loajalisté tvrdě hájí Kaddáfího rodné město Sirte. Vzbouřencům tam pomáhají britské a francouzské speciální jednotky. Opoziční jednotky chtějí vyjednat mírové předání města rebelům.
  • Lékařům v Tripolisu docházejí zdravotnické zásoby.
  • Část vzbouřenecké Národní prozatímní rady se přestěhovala do Tripolisu, řekl vzbouřenecký premiér Mahmoud Jibril na tiskové konferenci se Silviem Berlusconim v Miláně.
  • Itálie začala uvolňovat 350 milionů euro libyjských financů pro vzbouřence.

0
Vytisknout
7872

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2011