Romská komunita je sociálně i kulturně nesmírně rozrůzněná

22. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

"Je rasismus opravdu tak hluboce zakořeněn v české společnosti?. Zdá se, že je, píše čtenář z Nového Boru, kterého z bezpečnostních důvodu nebudeme identifikovat. Obávám se, že blízko k pravdě je John Holloway, když říká, že krize kapitalismu způsobuje vztek, který je potřeba ventilovat, a veliké nebezpečí spočívá v tom, že se tak stane v obviňování jiných etnik ze svého neštěstí.

Romská komunita ale není vůbec jednotná, to lze pozorovat i zde v Novém Boru na příkladu majetkových poměrů, někteří Romové žijí ve vilách v městské části Boru 2 a jiní v panelákových bytech atp.

Dalším důvodem je podle mě narušená komunikace, a to jak třídní - radikálnější projevy v důsledcích rozšiřující se polarizace společnosti, tak mezietnická - podmínky pokusů o násilnou integraci (požadavek začlenění se prostřednictvím kulturních základů, které Romům nejsou z hlediska jejich kulturních zvyků a tradic vlastní, takže se vytváří konflikty neporozuměním společně s vlnou předsudků, které ono neporozumění vyhrocují a v důsledcích se často potvrzují, ale to už se nebere ohled na to, že gangy a další problematické záležitosti nevznikají jen v prostředí jedné komunity a proč).

Zároveň existuje snaha vytlačovat nepřizpůsobivé a nevhodné (tedy ty, kteří na většinové kulturní prostředí těžko navazují, pokud neexistuje lávka pro vzájemné pochopení) na okraj, Klesá vůbec schopnost dorozumívat se vzájemně a vycházet si vstříc. Neříkám, že s tím mají problém všichni členové romské komunity nebo komunity Čechů, ale zdá se, že vlna sociálního napětí nebezpečně stoupá. Vyvolává to vztek - jak z komunity Romů, tak Čechů (etnicky)], která eskaluje v násilí, jak podotkl Habermas.

Už jen během posledních čtrnácti dnů, po útocích v místním baru Pivní pomoc a následujících útocích, na které reagoval server Idnes, se mi to neustále potvrzuje (v osobních diskuzích s lidmi kolem). Nedovedu spočítat ty hlášky typu: "Nejsem rasista, ale nemám rád cikány." Nebo když pročítáte různé diskusní servery, na jednom z nich jsem se před chvílí dočetl, že zpravodajství TV Nova je nyní serióznější, protože alespoň nezastiňovalo skutečnost o tom, kdo byli etnicky ti, kteří tu slabší skupinu napadli.

Zvyšování represí není podle mě tím správným a dostačujícím řešením situace (policejních hlídek a pouličních kamer).

Mám zkušenost, že se policisté odvolávali na to, že je tu v Novém Boru v poslední době neklidná půda, obzvláště kvůli tomu, jak lidé na náměstí demonstrují (najednou mají demonstrace váhu, když se jedná o možnost využít jich k represi ze strany policie) za zvýšení místní bezpečnosti, když udělovali některým mladistvým blokovou pokutu za to, že nepřešli přes přechod pro chodce.

0
Vytisknout
9312

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2011