Mezi vládnoucími konzervativci a liberálními demokraty došlo k rozkolu ohledně toho, jak přísně soudit výtržníky

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Dva nejvýznamnější britští právníci naléhavě varovali před příliš přísnými rozsudky výtržníků z minulého týdne. Rozkol v britské vládě ohledně toho, jak reagovat na výtržnosti z minulého týdne, se dramaticky prohloubil.

Lord Macdonald, který byl šéfem prokuratury v Anglii a ve Walesu po dobu pěti let, varoval, že anglické soudy riskují, že "houfně přijdou o smysl pro proporce", protože vydávají rozsudky, jimž chybí "lidskost i spravedlnost".

Jiný liberální demokrat, lord Carlile, právník, který byl až do letoška nezávislým poradcem vlády pro strategii proti terorismu, varoval před zasahováním ministrů do justičního procesu a zdůraznil, že "naplnění věznic" nezabrání budoucím problémům.

Konzervativní premiér David Cameron se naproti tomu vyjádřil, že doufá, že soudy budou vydávat "exemplární" rozsudky. Pochválil dva rozsudky, podle nichž byli dva mladíci odsouzeni ke čtyřletému vězení za to, že umístili na facebooku výzvu k výtržnostem - které se ale neuskutečnily.

Další významní liberální demokraté také vyjádřili hluboké znepokojení nad "razantními" bezpečnostními opatřeními konzervativců ve vládě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6384

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011