Rusové utíkají do Číny

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ještě před pár lety bylo nepředstavitelné, aby se půl milionu Rusů přestěhovalo do Číny. Emigrují nejen byznysmeni, ale utíkají i penzisté a studenti.

Analytici v Moskvě uvažují o čínské hrozbě, možné ztrátě Sibiře ve prospěch sílícího jižního souseda, nebo o tom, co tím pádem Sibiřanům hrozí, Sibiřané sami z vlastní vůle utíkají do Číny.

Ivan Smolin z Krasnojarska je lehký atlet, vlastní červený diplom a byl trenérem ve škole pro olympijské náhradníky. Ale nedostávalo se mu peněz a začal podnikat. Angažoval se za právo používat dovezené japonské automobily s řízením vpravo a opravu veřejných komunikací. Přišel s návrhem, jak financovat údržbu silnic ze spotřební daně na benzín.

Ještě v roce 2006 upozorňoval na to, že se Rusko beze změny zákonů během několika let bude potýkat s nedostatkem benzínu. A to se také letos od jara skutečně děje. V roce 2007 předpověděl odchod byznysmenů za hranice - a to se děje před našima očima.

Zaklínadlo moskevských orgánů, podle kterého je všelékem drobné podnikání, v době, kdy se na celý svět pracuje v jihovýchodní Asii, objektivně vzato odumírá.

Za posledních pět let se do Číny vystěhovalo nějakých 500 - 600 tisíc Rusů. Tvrdí to ruská opozice - a stejná čísla figurují v čínském tisku. Není reálné získat občanství, povolení k trvalému pobytu jen neobyčejně komplikovaně. Rusové tedy v Číně žijí na různá víza. Utíkají od nehybnosti, nemožnosti v politice nebo ekonomice něco zlepšit. Kdo nesedí na prameni, nemůže už v Rusku podnikat.

Lidé zrušili firmy, nebo ponechali jednu osobu/ředitele jako krycí manévr. A ujeli do Číny, takže Rusko teď ztrácí obrovské částky na daních.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12505

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011