Požáry jako nový fenomén života Čechů

17. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Majetková tsunami polistopadového vývoje odplavila za kopečky předměty normálně těžké, tedy rodinné stříbro, a nadhodnota, kterou generuje ekonomika, tak mizí v kapsách majetných cizinců a jejich vážených bank a korporací. Také se vyprázdnily obzory české a moravské krajiny. Kde jindy stály komíny cukrovarů, pece skláren, zásobníky mlékáren, ruší horizont naší zaslíbené země jen otáčející se pracky větrníků.

Ještě donedávna jsem ve Zlíně kupoval čínské boty na místě bývalého ohřívaného koupaliště z baťovských dob. Koupaliště sloužilo i v letech existence Svitu. Až nová doba ho proměnila na vietnamské tržiště. Ne nadlouho, protože zhruba před dvěma roky vyhořelo. A čpící pozůstatky tak vítají návštěvníky města, neboť se rozprostírá vedle autobusového nádraží. Proč shořelo, nevím.

V těchto dnech shořela v Krkonoších 200 let stará Petrova bouda. Nedávno se nad Zlínem rozprostřelo černé mračno požáru fabriky v Chropyni. Hoří pily, sklady, dílny, hotely, budovy všeho druhu, hoří, protože jsou dobře pojištěné. Zřejmě jsou naše pojišťovny finančně dobře zajištěné, ještě jsem nečetl, že by nějaká zkrachovala.

V dobách hospodářské krize (ale i dávno před ní tu hořelo doslova každý týden) se zřejmě musíme smířit s realitou požáru jako projevem podnikatelských aktivit, musíme se smířit, že mimo všechny ostatní pojistné podvody (havárie aut, krádeže přepravovaného majetku -- leckdy inscenovaných za přímé spolupráce s policisty, s pracovníky pojišťoven) bude v této zemi hořet nejen v podpalovaných bytech Romů.

Zatím hořely historické památky jen výjimečně (hrad Pernštejn, Veletržní palác v Praze...), ale časem nás určitě překvapí zdejší žháři, že budeme jen koukat. Proto bych doporučil jako prevenci zrušit pojišťování všech objektů, které sloužily staletí, a nespálily je ani válečné požáry. Zejména, pokud jsou v rukou státu. Do stejné kategorie bych zařadil i pojištění všech státních a komunálních objektů, jako jsou budovy škol, divadel, galerií, muzeí, úřadů. Z jejich pojištění má profit obvykle jen pár zainteresovaných osob. A ty, občane, to všechno mimo jiné také financuješ.

0
Vytisknout
10674

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2011