Čínská armáda obklíčila klášter, v němž se upálil tibetský mnich

17. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Čínské jednotky obklíčily klášter, kde zemřel mnich na následky sebeupálení. Jeden z mnichů sdělil agentuře AFP, že do objektu byl přerušen přísun vody, jídla a energie.

Buddhistický tibetský mnich se zabil v pondělí na jihozápadě Číny, aby upozornil na požadavek umožnění návratu exilového tibetského představitele dalajlámy. Ten je v Pekingu odsuzován coby separatista.

"Je zde přinejmenším tisícovka vojáků a policistů hlídajících klášter a asi stovka mnichů uvnitř," sdělil jeden z mnichů telefonicky agentuře AFP.

"Energie a voda byly zastaveny už před několika dny a nepřicházejí nám žádné dodávky potravin," citovala mnicha agentura.

Existuje obava, že mnichova sebevražda může vyvolat nové napětí v oblasti Sečuanu, kde žije mnoho etnických Tibeťanů. Tato oblast hraničí s oficiální tibetskou oblastí.

V březnu se v Sečuanu konaly protesty, poté co se jeden z tibetských mnichů upálil.

V pondělí organizace Svobodný Tibet se sídlem v Londýně oznámila, že se upálil devětadvacetiletý mnich Cevang Norbu z kláštera Tavu, který leží asi 185 km od místa, kde došlo k poslednímu takovému případu.

"Cevang Norbu vypil benzín, polil se benzínem a pak se zapálil," oznámila organizace v prohlášení, které se odvolává na nejmenovaného svědka.

Oficiální čínská agentura Xinhua o sebeupálení také informovala, avšak tvrdila, že "nebylo jasné, proč se upálil".

Podle svědka citovaného Svobodným Tibetem Norbu vykřikoval hesla požadující svobodu pro Tibet a návrat dalajlámy do země.

Ředitelka organizace Stephanie Brigdenová sdělila v emailu, že upálení "ukazuje, jak zoufale se někteří Tibeťané cítí."

Po posledním případu sebeupálení v březnu podle Brigdenové čínské úřady "rozmístily jednotky v ulicích, vyhlásily zákaz vycházení, provedly domovní prohlídky". Zatkly také na měsíc asi 300 mnichů, dva exilové Tibeťany a známého spisovatele.

Tavu (činsky Tao-fu) se nachází v části západního Sečuanu, která je z velké části etnicky tibetská, a která by podle řady zastánců tibetské samosprávy měla být součástí širšího domovského území pod tibetskou správou.

Agentura Reuters se v pondělí večer neúspěšně pokusila kontaktovat vládní a policejní úřad v Tavu.

Protesty za tibetskou nezávislost pokračují od března 2008, kdy došlo k potlačení protestních akcí mnichů v hlavním tibetském městě Lhase. Účastníci nepokojů podpalovali obchody a napadali hanské Číňany, v nichž mnozí vidí vetřelce ohrožující od čínské invaze v roce 1950 tibetskou kulturu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6753

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2011