Co se vykouřilo z hlavy, aneb Buďte rozpočtově odpovědní - ničte své zdraví!

15. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco "totalitní" Rusko chystá velice přísnou protikuřáckou legislativu, čeští ministři zdravotnictví a financí si naopak notují, jak prý kouření plní státní kasu. Kolik společnost obratem vydá na léčení chorob způsobených tabakismem, od bronchitid přes plicní nádory až po kardiovaskulární onemocnění, to už ministry nezajímá. Jedná se o výstavní ilustraci hned dvou skutečností: Krátkozrakosti, s jakou tato vláda přistupuje k finančním záležitostem, a také dlouhodobého propojení české pravicové politiky s tabákovými koncerny.

Ovšem - pokud lidé kouří, snižují svou naději na dožití a tím i šanci, že se vůbec dožijí důchodového věku, v němž by čerpali prostředky z příslušných důchodových fondů. Na druhé straně však náklady na léčení chorob vyvolaných tabakismem rozhodně nepřestavují nějakou zanedbatelnou položku - doktorka Eva Králíková z Centra léčby závislostí na První lékařské fakultě Karlovy univerzity odhaduje náklady na léčbu ve výši 80 - 100 miliard korun ročně, nikoliv 6 miliard, jimiž operuje Heger. Výnos tabákové daně přitom činí asi 60 miliard.

Odkud se však bere takový nepoměr mezi odhadem ministerstva a expertního pracoviště? V České republice od samého počátku 90. let existuje silná vazba mezi pravicovou politikou a popíráním škodlivých následků kouření. Diskurs běžný v republikánských kruzích americké politiky uplácených tabákovými koncerny se v ČR zkrátka uchytil doslova bleskově - a s ním i účelová distorze vědeckých údajů o následcích kouření. (I když v Americe na rozdíl od ČR existují přísné protikuřácké předpisy...)

Zatím se však ještě nikdy nestalo, aby se do podobných aktivit zapletl dokonce i ministr zdravotnictví, jenž by měl teoreticky dbát na prvním místě o zdraví obyvatel...

0
Vytisknout
7102

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011