Breivik byl kvůli rekonstrukci převezen na místo činu

14. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Norský masový vrah Anders Behring Breivik byl kvůli rekonstrukci převezen zpět na ostrov Utoeya, kde policie provádí rekonstrukci jeho činu. Zahynulo při něm 69 obětí. Breivik v neprůstřelné vestě byl spatřen, jak ukazuje, kterým směrem střílel. Policie později sdělila, že neprojevoval žádnou lítost.

Breivikův útok 22. července zabíjel také v Oslu, kdy při explozi bomby zahynulo osm lidí. Dvaatřicetiletý extrémista se k činu přiznal, ale odmítá jakoukoliv kriminální vinu.

Norský prokurátor Paal-Fredrik Hjort Kraby sdělil, že během osmihodinové rekonstrukce Breivik detailně popsal průběh zabíjení a zdálo se, že není emocionálně nedotčen návratem na ostrov -- ale neprojevil žádnou lítost. Podle vrahova právníka Lippestada si detailně vzpomíná na každý vypálený výstřel a každou osobu, již zabil. Právník vyjádřil názor, že jeho klient, který tvrdí, že masakr byl nutný kvůli záchraně země a Evropy před muslimskou imigrací, je patrně šílený.

List Verdens Gang publikoval fotografie z rekonstrukce, na kterou byl Breivik převezen v sobotu kolem 14. hodiny a během níž nad ostrovem přeletovaly policejní vrtulníky. Pachatel údajně přijel stejným trajektem jako v den zločinu.

Střelba na ostrově Norsko traumatizovala. Zasáhla letní tábor mládeže orské dělnické strany a většinu obětí tvořili teenageři. Bomba v Oslu vybuchla nedaleko vládní budovy.

Breivik byl obviněn z terorismu, destabilizace vitálních společenských funkcí, a vyvolání vážnýchobav mezi veřejností.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5942

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2011