POZNÁMKA NA OKRAJ:

O údajně nepolitickém jednání, neboli O nevědomé podpoře vlády

12. 8. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Ve Spiegelu online byl uveřejněn interview, ve kterém v Londýně žijící americký sociolog Richard Sennett poukázal na to, že britská společnost izoluje a kriminalizuje mladé lidi, že drancování části z nich v posledních dnech ale nebylo politickým jednáním. Tohle mě přivedlo k dnešní poznámce o nepolitickém jednání a významu slov.

Nehledě na to, že se zatím noční nepokoje posledních dnů odehrávaly jen v Anglii a ne ve Skotsku, Sennett ovšem má pravdu, že šlo o kriminální jednání. Souhlasím s ní také, když kritizuje Darcuse Howea a tvrdí, že jednání anglických mladistvých se ovšem nedá srovnávat s demonstracemi v Egypté a v Sýrii. Ale přece jejich akce byly -- i když ne verbálně odůvodněny a nikoliv odpovídajícími požadavky podloženy -- stejně 'politickým aktem'. To že kriminálnímu jednání mladistvých chyběly verbální požadavky, že a jak by zhoršená ekonomická situace měla být konzervativní a liberální vládou vylepšena, nemůže být důvodem negovat politický význam jejich akcí. Kdo ho popírá, ten nejen nechápe rozdíl mezi 'normální' krádeží v obchodě a děním posledních dnů, ale jedná také velice nebezpečně, protože může zabránit smysluplnému hledání politického řešení a možnému zlepšení situace mladých.

V zásadě může být ovšem používání nadávek zastavujících každé další přemýšlení nejen o kriminálně jednajících mladistvých někdy viděno jako politicky cílevědomé jednání. Zajímavé je i to, že myšlenka, že by člověk mohl cílevědomě jednat nepoliticky, je ovšem omyl. Je jasné, že tahle idea o nepolitickém jednání ulehčuje lidem často život, protože jim dovoluje fikci, že se osobně na politice nepodílejí. Proto i Vy byste neměli zapomínat, že mlčící lidé podporují vládu, i když s ní nesouhlasí. Ale to ovšem víte, nebo ne?

0
Vytisknout
7422

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2011