Brno: Zastupitelé velké koalice utajují obchody s pozemky v Jižním centru za stovky milionů

8. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva občanského sdružení Brnění

Představenstvo městské firmy Jižní centrum Brno, a. s., (dále JCB) složené ze zastupitelů z ČSSD a ODS si odhlasovalo, že bude porušovat zákon o svobodném přístupu k informacím a odmítlo poskytnout smlouvy o nakládání s pozemky v tzv. Jižním centru. O ty požádal předseda občanského sdružení Brnění Matěj Hollan letos na jaře. Ředitel JCB Jan Zavřel mu nejprve informace odmítl poskytnout a po Hollanově odvolání mu sdělil, že představenstvo přijalo usnesení, že mu informace neposkytne a jeho odvolání zamítlo.

Tento postup je zcela protiprávní, zákon o svobodném přístupu k informacím dává veřejnoprávním subjektům povinnost do 15 dnů informaci poskytnout a zároveň zveřejnit na svém webu. Akciové firmy založené veřejnou správou jsou - stejně jako veřejná správa sama - povinny zveřejňovat občanům dokumenty o své činnosti.

Matěj Hollan ze sdružení Brnění proto podává ke Krajskému soudu v Brně žalobu na vydání odmítnutých informací.

Spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek k situaci říká: "Není pochyb, že zrovna městská společnost JCB je veřejnoprávním subjektem, na který se povinnost informace, o které žádalo sdružení Brnění, zcela a bez výjimky vztahuje. V ostatních městech obdobné městské firmy zpravidla informace řádně poskytují. A pokud ne, v případě žalob soudy všech stupňů všemi pravomocnými rozhodnutími vždy v takových případech dávají žadatelům za pravdu a přikazují jim informace vydat. Pochybuji, že by právníci z JCB tento právní stav neznali, a tak lze jen spekulovat, jaké jsou pravé důvody, proč vydávání informací vedení firmy i představenstvo složené z městských politiků obstruuje."

Advokátka z Advokátní kanceláře Šikola a partneři *Sandra Podskalská*, která o. s. Brnění v žalobě zastupuje, říká: "Z konstantní rozhodovací praxe všech soudů usuzuji, že i v tomto případě soud donutí JCB, aby požadované informace poskytlo."

Informace, které JCB odmítlo o.s. Brnění poskytnout:

  • smlouvu se společností Europark, která od JCB získala pozemek na ul. Trnitá, v blízkosti OG Vaňkovka
  • informace o cenách, za kterých byly prodány pozemky v Jižním centru, které jsou nyní v držení firem Getonix, Randora, Vodička, AXA životní pojišťovna, Dominikánská, Aupark Brno ZDE

Seznam členů představenstva JCB:


Naděžda Křemečková, předsedkyně představenstva (ČSSD)
Mgr. Libor Šťástka, místopředseda představenstva (ODS)
Jiří Novotný, místopředseda představenstva (ČSSD)
Ludvík Kadlec, člen představenstva (ODS)
Dušan Pazdírek, člen představenstva (ČSSD)
Jiří Zorník, člen představenstva (ODS)

0
Vytisknout
5744

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011