Snížení amerického ratingu vyvolalo varování od Číny

6. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Spojené státy poprvé v historii přišly o svůj nejvyšší rating zadluženosti, AAA. Ratingová agentura Standard & Poor ho v pátek, po výrazném poklesu celosvětových burz, snížila na hodnotu AA+. Není vyloučeno, že to zvýší náklady na státní obligace v USA a zhorší to vyhlídky na americké hospodářské oživení. Je také možné, že to vyvolá další panikářský prodej akcií, až burzy v pondělí otevřou.

Snížení amerického ratingu zadluženosti je trapnou epizodou pro Obamovu vládu a je vyjádřením nevole finančních trhů nad hašteřením, které probíhalo minulý týden mezi americkými poslanci a Bílým domem ohledně zvýšení hranice státní zadluženosti.

Čína, největší věřitel USA, odsoudila krátkozraké politické "hádky" v USA a poukázala na to, že svět potřebuje novou a stabilní rezervní měnu.

Ve svém komentářovém článku napsala tisková kancelář Xinhua, že Čína má "plné právo požadovat, aby Spojené státy vyřešily problémy týkající se jejich strukturální zadluženosti a zajistily bezpečnost čínského dolarového kapitálu." Podle Číny je nutno zavést "mezinárodní dohled nad americkým dolarem. Alternativou také je zavést novou, bezpečnou a stabilní globální rezervní měnu, aby se svět vyhnul možnosti katastrofy, vyvolané jedinou určitou zemí."

Firma Standard & Poor zdržela v pátek snížení amerického ratingu o několik hodin poté, co americká vláda údajně zpochybnila její výpočty. Avšak posléze, navzdory protestům americké vlády, rating USA snížila. K jeho snížení došlo poprvé od r. 1860, kdy začala firma Standard & Poor zveřejňovat své ratingy jednotlivých zemí.

Dramatické snížení ratingu největší světové ekonomiky znamená, že americké obligace, kdysi považované za nejbezpečnější investice na světě, mají nyní nižší rating než obligace vydané v zemích, jako je Británie, Německo nebo Francie. Povede to zřejmě k zvýšení nákladů na obligace pro americkou vládu, americké podniky i spotřebitele.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10883

Diskuse

Obsah vydání | 8. 8. 2011