Rodina z Arménie, žijící šest let v ČR, prosí o pomoc

28. 7. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Pětičlenná arménská rodina (chlapci 14 a 13 let a sedmiletá holčička) požádali před lety v České republice o azyl. Otec je absolvent ekvivalentu naší mechanizační fakulty vysoké školy zemědělské. Matka je vyučená prodavačka. Rodiče mají zkušenosti s manuálními pracemi (například ve stavebnictví, obchodě, kuchyni). Rodina plynně komunikuje česky, rusky a arménsky.

Matka rodiny Madlen k tomu dodává: "Přišli jsme do ČR před 6 lety, měli jsme v Arménii problém politický a humanitární, kvůli kterému jsme jí museli opustit. Azylové řízení trvá již 6 let. Děti zde vyrůstají, chodí do školy, Českou republiku cítí jako svůj domov. Nyní můžeme požádat ČR o trvalý pobyt, ale musíme najít bydlení."

Jejich pobytový status je v současné době upraven institutem tzv. strpění. Protože jim však zákon umožňuje po čtyřech letech azylového řízení podat žádost o trvalý pobyt, chtějí této možnosti využít. Aby však mohla rodina o trvalý pobyt požádat, musí mít mimo splnění řady dalších podmínek zajištěné bydlení na území ČR a mít zaplacené zdravotní pojištění na komplexní péči na dobu, po kterou se bude o žádosti o trvalý pobyt rozhodovat. To může trvat i několik měsíců.

Podmínka úhrady zdravotního pojištění bude v jejich případě splněna díky iniciativě soukromého dárce, který je pokryje na období šesti měsíců. Rodina má však problém se získáním adresy trvalého bydliště. Proto naléhavě hledá ubytování za co nejnižší cenu na území České republiky. Rodina by preferovala bydlení v Libereckém kraji.

Může-li v tomto ohledu kdokoliv z čtenářů BL pomoci, nechť se obrátí na autora tohoto příspěvku.

0
Vytisknout
11125

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2011