Nejde o to, zda USA zbankrotují, ale kdy se tak stane

14. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

David Murrin z investiční společnosti Emergent Asset Management řekl zpravodajské síti CNBC, že bankrot Spojených států je nevyhnutelný.

"Že USA zbankrotují, to je nevyhnutelné - jde v zásadě o impérium, které je příliš velké a v úpadku - a o to, že finanční systém se s tím sveze," řekl Murrin.

Otázka tedy zní: Zbankrotují Spojené státy tehdy, až je k tomu donutí vnější svět, pravděpodobně Číňané, nebo se rozhodnou provést bankrot samy tak, aby tím získaly svého druhu strategickou výhodu?, ptá se Murrin.

Republikáni a Demokraté jsou momentálně v bezvýchodném sporu ohledně toho, jak seškrtat rozpočtový deficit, a zda by měl být zvýšen dluhový strop nad aktuální hranici 14,3 bilionu dolarů. Obě strany se musejí dohodnout do 2. srpna, jinak se země automaticky ocitne ve stavu technického bankrotu, protože nebude mít finanční prostředky na běžné výdaje.

Murrin ve své knize Breaking the Code of History tvrdí, že poměr sil se změnil v neprospěch Západu, v jehož centru nyní stojí USA coby supervelmoc, a zesílil Východ vedený Čínou. Zároveň je přesvědčen, že si USA nemohou dovolit čelit konkurenci východních mocností.

"Je to velmi jednoduché, imperiální systém, finanční systém je v úpadku, déle jak dekádu jsme zaznamenali jen velmi malý růst, vyjma finančního inženýrství a manipulace s úvěry, což nakonec vyvolalo dluhovou krizi z roku 2008," vysvětluje Murrin.

Autor tvrdí, že vznikající trhy mají před rozvinutějšími ekonomikami výraznou výhodu v podobě demografie, pracovní dynamiky a schopnosti produkovat reálný ekonomický růst. Tato nerovnováha rozvinuté trhy nevyhnutelně povede k bankrotu.

"Jediný podobný příklad představuje Británie. Měla kdysi impérium, a když nad ním ztratila kontrolu, měla velké množství půjček, a většinu z nich vlastnila Amerika... ale jejich hodnoty byly z hlediska globální geopolitiky velmi podobné a svět se ve skutečnosti tak moc nezměnil."

Murrin považuje USA za poslední křesťanské západní impérium. Podle něj je pozice Číny z hlediska strategického vlastnictví ve vztahu k USA větší hrozbou než v případě Evropy. "Kdybych byl Američanem v Bílém domě, cítil bych se po vojenské stránce bezpečný, ale po stránce finanční velice zranitelný."

"My (v Evropě) jsme se snažili znovu získat impérium prostřednictvím procesu nucené regionalizace Evropy, který byl odsouzen k selhání... Americké možnosti jsou dost zoufalé a jde o katastrofu, nicméně lze ji zmírnit."

Skutečnou katastrofou by podle Murrina bylo vyhýbat se uznání kolapsu základny americké moci. "To jedině zrychluje úbytek moci a vytváří ještě větší mocenské vakuum, které zaplňuje Čína, a vede to k potenciálnímu konfliktu."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
20574

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2011