V Africkém rohu znovu hrozí hlad

4. 7. 2011

čas čtení 3 minuty

V Africkém rohu, zatím mimo dohled televizních kamer, probíhá žalostný pochod hladovějících. Desetitisíce dětí celé týdny kráčejí napříč vyprahlou krajinou, aby dosáhly přeplněných uprchlických táborů. Jsou takto hnány jedním z nejhorších such v regionu za posledních 60 let, které v kombinaci s válkou v Somálsku a rostoucími cenami potravin hrozí hladomorem, který může zasáhnout 8-10 milionů lidí.

Podvyživené děti, některé z nich po cestě oddělené od svých rodičů, nyní přicházejí do táborů v severní Keni tempem 1 200 osob za den. Tábory mají přinejlepším kapacitu 90 000 uprchlíků, ale teď v nich žuje téměř 370 000. Mnozí ušli pěšky stovky kilometrů a jejich nohy jsou holé a krvácejí. Cesty delší než 600 kilometrů jsou typické. Někteří dorazí do cíle a sotva se drží na nohou. Většina je vyčerpaná a dehydratovaná. Všichni mají hlad.

Tato neradostná situace vznikala a zhoršovala se po dlouhou dobu. Na větší části Somálska a Etiopie dvě poslední období dešťů selhala - to se dříve stávalo každých 10-12 let, ale nyní se to opakuje takřka každým druhým rokem.

Řada lidí v regionu žije pasteveckým způsobem života a v některých oblastech kvůli suchu pomřelo až 70% pasených zvířat. Humanitární organizace Oxfam informuje, že v somálském Dobley cestu k artézským studnám lemují zvířecí kostry a stovky lidí a asi 15 000 zubožených krav, velbloudů, ovcí a koz se snaží nalézt vodu, aby zůstali naživu. Oxfam se snaží udržet studny v provozu. Pokud se to nepodaří, vyhlídky jsou nedobré, protože nejbližší zdroj vody je vzdálen 80 kilometrů.

A hladomor přichází právě v době, kdy ceny potravin rostou. Od loňského května cena kukuřice v některých částech Etiopie vzrostla více jak dvojnásobně a cena červeného prosa v Somálsku o 240%. Dokonce i v Keni stojí bílá kukuřice o 58% více než vloni. A k tomu konflikt v Somálsku vyhání lidi z jejich domovů. Pracovníci netuší, jak dlouho ještě dokáží tábory zvládat svůj úkol. V keňském Daddabu je v táboře pro 90 000 lidí ubytováno 367 855, což z něj činí největší uprchlický tábor na světě. (V Gaze se na území zhruba o velikosti Prahy nachází v osmi táborech 478 854 uprchlíků - pozn. KD.) Existovaly plány na jeho rozšíření, ale keňská vláda je zrušila a tisíce lidí teď squatují za hranicemi tábora.

A přicházejí stále další. Tři tábory v Dadaabu minulý týden přijaly 5 621 příchozích, zatímco o týden dříve to bylo 1 866 osob. Podle OSN více než polovinu uprchlíků zde tvoří děti a 153 525 je mladších 11 let. 12 328 osob je starších 60 let. 95% uprchlíků pochází ze Somálska, zbytek většinou z Etiopie.

Organizacím poskytujícím pomoc se nedostává peněz, musely už téměř o polovinu snížit příděly a urgentně potřebují nové příspěvky. I když na pětistupňové škále zatím žádná část Afrického rohu není zařazena do kategorie "katastrofa/hladomor", pokud se rychle nezmění počasí, průběh války nebo zásobování potravinami, den kdy k tomu dojde nemusí být daleko.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9557

Diskuse

Obsah vydání | 4. 7. 2011