V koalici NATO v Libyi se objevují trhliny

23. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Ve středu se v kampani NATO proti Libyi objevily trhliny. Itálie vyjádřila znepokojení nad civilními oběťmi "dramatických omylů", k nimž došlo během náletů, a vyzvala k zastavení nepřátelských akcí, které by umožnilo dopravu zřízení humanitárních koridorů a dopravu pomoci. Británie nicméně trvá na tom, že Aliance si vede dobře.

Kampaň vyvolává pochybnosti, protože ani týdny trvající nálety nevedly ke svržení libyjského představitele Muammara Kaddáfího, což je oficiálně deklarovaný cíl operace - a mezitím roste počet civilních obětí koaličních útoků.

Ve středu kolem poledne otřásly Tripolisem dvě exploze a bylo vidět letící bojový letoun. V daném okamžiku nebylo jasné, co bylo zasaženo a zda si útok vyžádal oběti.

Zatímco italský ministr zahraničí Frattini vyzval k zastavení náletů, lídr Ligy severu Umberto Bossi, klíčový koaliční partner Silvia Berlusconiho, vyzval k ukončení italské účasti v libyjské válce.

Britský premiér Cameron v Londýně italský požadavek odmítl a vyjádřil obavy, že přerušení náletů by Kaddáfího silám umožnilo přeskupit se a obnovit ofenzívu "proti civilistům".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9539

Diskuse

Obsah vydání | 24. 6. 2011