Na drzé čelo poplatků hůl...

20. 6. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Vláda rozpočtové odpovědnosti se musí potýkat (při záchraně země před řeckým osudem) s nejrůznějšími drzostmi ze strany opozice. Musí odrážet útoky odborářů, zejména jejích bossů, se kterými hned tak něco nepohne (pokud si neodskočí z greenu na Malou Stranu). ODS se musí navíc bránit proti zavilosti svých koaličních partnerů. Ti je nechali ve štychu v kauze ProMoPro odchodem ze zasedací síně Sněmovny.

Když už se zdálo, že končící maturitní období a jeho 20 % neúspěšných kandidátů se přesune se svými trablemi do nadcházejících parlamentních prázdnin a novinářské okurkové sezóny, a také k veverkám odchovávaných ministrem Dobešem, jako naschvál se prohryzali na světlo boží šumavští kůrovci s jejich ideologickým štábem na Ministerstvu životního prostředí. A tam, jak známo, se donedávna zakukloval místopředseda ODS Pavel Drobil. Pověstný to střádal peněz daňových poplatníků, což dokázali pochopit čeští policisté až na výslovnou žádost státního zastupitelství.

Jenže běžný občan je vzdálen přihlouplým politickým půtkám. Zvláště když si denně prohlíží svoji peněženku, a místo veverek vnímá spíše kuny, o jejichž kursu se brzy přesvědčí v tradičním hop-hopsání na chorvatské pláži.

S jakou měnou bude mít potíže šéf Sazky Aleš Hušák na Baleárách? Dovíme se to bleskově od našich investigativních žurnalistů? Vždyť příjmy VIP jsou na pořadu dne. Dokonce i sobotní Právo (18.6.) se zajímá, kolik že to vlastně berou státní úředníci. A předseda Nejvyššího soudu Josef Baxa se neštítí vyslovit, že "lidé mají právo vědět, jak jsou úřednící odměňováni". Právo správně podotklo: "Když úřady informace občanovi nebo novináři neposkytnou, žádné sankce jim nehrozí". Nicméně čtenář Práva nezůstane bez požadovaných informací a je mu předhozen tucet funkcí a platů. Až se zalekne, zda tak významné VIP uživí svoje rodiny, jestliže na konci měsíce přinesou rodině svůj plat. Zvláště, když i šéf Ústavu pro studium totalitních režimů má plat jen o 290 Kč větší než jeho náměstek.. A náměstek pro ekonomiku ústavu bere plat o celých 110 Kč menší než má 1. náměstek. K tomu žádné náhrady a odměny. To Milan Knižák si odnáší měsíčně 18 570 Kč osobního příplatku. A má vymalováno.

Zlínský úředník-důchodce Luděk Maděra poměřoval zřejmě svůj důchod s platy svých bývalých kolegů, protože požádal zdejší radnici o seznam mimořádných odměn pracovníků jednotlivých odborů v roce 2010. Za vypracovanou odpověď po něm magistrát požadoval uhradit 32 294 Kč. Sedm pracovníků totiž "strávilo vyhledáváním informací 170 hodin a 39 minut". Tuto zprávu vám netlumočím s nápadem vyzkoušet váš středoškolský matematický level, abyste vypočítali hodinovou mzdu pracovníka zlínského magistrátu.

Luděk Maděra si arogantně postěžoval u krajánků na špatné zacházení, což mělo za následek nové počítání, a magistrát poté spočítal odměny za pouhých 28 hodin a 9 minut, opět v sedmi lidech, tentokrát za cenu 5 219 Kč.

A co na to poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek - spoluautor zákona o svobodném přístupu k informacím? Na otázku, co říká na obstrukce ze strany magistrátu, upřesnil, že "magistrát nepochybně obstruoval, když na začátku vyřizování žádosti chtěl, aby žadatel upřesnil, zda ve své žádosti myslí odměny pracovníků právě zlínského magistrátu, a ne třeba pražského".

0
Vytisknout
10538

Diskuse

Obsah vydání | 22. 6. 2011