Vědci možná nalezli klíč k biopalivům druhé generace

14. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Výzkumníci z University of Warwick a University of British Columbia identifikovali bakteriální enzym, který by mohl být využit k efektivnější výrobě biopaliv. Výzkum je publikován v dnešním čísle časopisu Biochemistry vydávaném American Chemical Society.

Výzkum by mohl pomoci zlevnit a zefektivnit proces, při němž se dřevité rostliny nebo nejedlé části zemědělských plodin mění v palivo pro motorová vozidla.

Výzkumníci objevili enzym štěpící lignin, jeden z komponentů dřevitých částí rostlin. Ten se dosud dačilo štěpit na cukry, z nichž lze následně vyrábět bioetanol, jen velmi obtížně. Technologie využívající nového enzymu by tedy měla umožnit vyrobit ze stejného množství rychle rostoucích dřevin nebo zemědělského odpadu více paliva než dosud.

Zdrojem cenného enzymu je půdní bakterie Rhodococcus jostii. Stejný enzym byl již v minulosti sice objevem v houbách, ale teď byl poprvé nalezen i v baktérii. Genom zmíněné baktérie byl již zmapován, a proto může být snadno zmanipulován tak, aby buňka produkovala větší množství požadovaného enzymu. Navíc tato bakterie může být rychle a snadno pěstována, což vytváří dobrou perspektivu pro průmyslové využití.

Vedoucí týmu, profesor Timothy Bugg, vysvětluje, že objev eventuelně umožní vyrábět biopaliva, která nebudou soupeřit o suroviny s produkcí potravin.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9203

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2011