Politika jako gamblerství a adrenalinový sport?

10. 6. 2011 / Vladimír Blažek

čas čtení 3 minuty

Adrenalin a spolu s ním i noradrenalin jsou něco jako "bojové" hormony -- připravují nás na fyzickou aktivitu, což může být útěk, častěji obrana a nejspíše útok. Díky nim se nám rozproudí krev tak, že jsou lépe zásobeny svaly i mozek, rozšiřujeme dýchací cesty a rychleji dýcháme, čímž okysličujeme krev, mobilizujeme tvorbu energie apod. Adrenalin a noradrenalin jsou coby hormony vylučovány z dřeně nadledvinek do krve, čímž doplňují činnost sympatické složky vegetativní soustavy, kde se mimo jiné uplatňují současně jako přenašeče informací mezi nervovými buňkami. Tolik fyziologie.

Pro další úvahy je však důležitější jejich vliv na systém tzv. vnitřního odměňování.

Biochemicky je těmto látkám příbuzný dopamin, což je přenašeč informací v celé řadě částí mozku a jeho funkcí od řízení pohybů, vlivu na poznávací funkce až po ovlivňování motivace včetně pocitu dobré nálady. Nedostatek dopaminu v tomto smyslu vede k depresivním stavům. Navíc zde působí další látky (z nejznámějších je serotonin a endorfiny). Adrenalin nás celkově nabuzuje, čímž intenzivněji prožíváme danou situaci a dopamin nás trochu přiblíží ke "štěstí". Nemáme-li dostatek neklidu, kterým bychom tento kolotoč roztáčeli, hledáme různé náhražky -- někteří drogy, jiní se přejídají, další vyhledávají napětí ve hře nebo v nebezpečném sportu. O naší době něco jistě vypovídá záplava heren a adrenalinových zábav (Adrenalin Park Jeseníky, Adrenalin Park Hluboká nad Vltavou, Horolezecká škola Adrenalin Sport, Adrenalin Centrum Olomouc, Adrenalin Tatoo, Adrenalin Centrum Pastviny ...). Pokud tím neohrožuje fyzickou či ekonomickou existenci druhých, tak ať si dělá, kdo chce, co chce. Jakmile však naháže partner do herního automatu celou výplatu, je jistě něco špatně. Zrovna gamblerství je krásnou ukázkou, jak se mísí neschopnost odolat lákadlu výhry a prožívání napětí a vzrušení. Míra přítomného pocitu vzrušení pak odpovídá riziku a možnému výnosu.

Politická sféra je složitější než prostá herna na periférii. Přesto nelze přehlédnout obdobu mezi gamblerstvím a děním v současné vládní koalici. Nejde jen o vlastní hráčství, ale i o prosazování dominance a předvádění se. Přesto mám silný dojem, že zvláště Věcem veřejným nejde již ani tak o blaho lidu (možná původně něco takového mysleli i vážně), ale o adrenalinové nabuzování -- vlastně tedy o zábavu: ... příště už nám to určitě vyjde a Nečas ustoupí; no dobře nevyšlo to, tak teď nastavíme taktiku jinak, výhra nás jistě nemine ... a tak dále jako při jakémkoliv jiném gamblerství, kdy odměnou je nakonec vzrušení z hraní samého. V rámci svého virtuálního světa přestávají rozlišovat rozdíl mezi činností, kterou vykonávat mají, a hrou, do které se ponořili. Gamblerství lze chápat jako závislost, kterou je nutné léčit. Původní neurální systém odměňování, umožňující lépe reagovat na prostředí, motivovat k chování a zaznamenávat zkušenosti, se změnil v karikaturu.

ODS a TOP09 se pak raději přetlačují a dohadují s VV, než by riskovaly pád vlády a tím pozic v čele státu; nedovedu si však představit, že by neměly VV už plné zuby (ale možná i oni vesele uvolňují adrenalin a dopamin, skrytě hrají s VV a baví je to).

0
Vytisknout
9983

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011